"BRODOVI KOJI PONOVO PLOVE"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 30. travnja 2012. - 22:24
Autor: 

U zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro večeras je otvorena izložba tehničkih crteža jahti i jedrilica pod nazivom "Brodovi koji ponovo plove". O zbirci je govorio kustos Dražen Jovanović a izložbu je otvorila ravnateljica Pomorskog muzeja CG Kotor Mileva Pejaković Vujošević. U muzičkom dijelu nastupile su profesorice glazbe muzičkih škola Tivta i Kotora na klaviru i flauti.

Predstavljeno je 46 crteža jahti, jedrilica i motornih čamaca, barki na vesla, kao i, dvorskih i kraljevskih čamaca, na kojima je prikazan opšti izgled broda, izgled unutrašnjosti (namještaj i oprema) te neki od interesantnih detalja. Crteži datiraju od 1918. pa do 60-ih godina XX stoljeća.
Posjetioci će imati priliku narednih dana da vide crteže i saznaju detalje o jedrilici "Crnogorka", krstašu regatnog tipa, jedrilici "Dubravka" na kojoj su se obučavale generacije pitomaca, uspješno učestvujući u regatnim takmičenjima, jahti „Danica", koja je rađena za potrebe jugoslovenske kraljice Marije, jahti "Jadranka", čiju je izgardnju pred Drugi svjetski rat Ministarstvo finansija Jugoslavije naručilo u Trstu i jahti "Istranka", koja je pripadala nadvojvodi Karlu Stefanu od Austrije, Francu Ferdinandu, kralju Aleksandru, a potom i Josipu Brozu Titu.
Izloženi su originalni dokumenti nekih od brodova, od kojih su najznačajniji originalni sertifikati jahte Ossero sa kraja XIX stoljeća, sertifikat njemačkog Lloyd-a jahte Dubravka iz 1910., kao i brodska knjiga jugoslovenske kraljice Marije sa jahte Danica, iz 1938. godine.
Posjetioci imaju priliku da vide i srebrni escajg proizveden u Engleskoj (Harrod's) 1935. godine, koji je pripadao kraljici Mariji, a koji se koristio na jahti "Danica"- zahvaljujući kolekcionaru Nenadu Careviću, kao i brojne mape i skice brodova koje ustupio za ovu izložbu Antonio Stevanović kao i makete brodova Udruženja brodomodelara iz Kraljeva "Kormilo".
Audio: Kustos Dražen Jovanović

Audio: Ravnateljica PM Kotor Mileva Pejaković Milošević