FEŠTA U ČAST DRVENIH BARKI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. travnja 2012. - 18:41
Autor: 

Danas je u Stolivu u sklopu Fešta kamelija 2012. održana manifestacija pod nazivom Camellia trophy u organizaciji NVO "Kamelija Stoliv", Mjesne zajednice Stoliv i kluba sportskih ribolovaca „Zubatac" iz Kotora.
Ljubitelji i vlasnici drvenih barki od ranih jutarnjih sati takmičili su se u ribanju udicom iz barke, brzom veslanju a održana je i revijalana regata članova JK „Lahor" iz Kotora.

U ribanju iz drvenih barki učestvovalo je sedam barki a pobjednici su Mario Garbin i Bruno Brguljan. U takmičenju veslanja drvenom barkom najbrži je bio Zlatko Matijević. Nakon dodjele priznanja, kamelija u saksiji i lovorov vjenac, održan je kratki kulturno zabavni program, nastupila je lokalna neformalna klapa koja je premijerno izvela skladbu "Čekaj me na vodu draga", a stihove pjesama svoga brata nadahnuto je kazivao Ilko Marović. Uz vino, priganu gavicu, mušlje, pjesmu i ples fešta se nastavila na obali Stoliva.
Romeo Mihović predsjednik NVO „Kamelija" zahvalio se učesnicima, kojih je ove godine bilo nešto manje u odnosu na prethodnu, sa nadom da će se drvene barke, koje su nekada bile dio svake kuće i služile kao sredstvo za prehranjivanje porodice, izvor zarade, transportno sredstvo, opstati kao nešto što je tradicija, dio turističke ponude, dio života u skladu sa prirodom. Mihović je istakao da ova manifestacija predstavlja i omaž pokojnom Branku Nikoliću iz Donje Lastve koji je jedan od začetnika ideje očuvanja drvenih barki.
Mali broj posjetilaca uživao je u tipičnoj bokeljskoj fešti koja bi konceptom, smislom, originalnošću, trebala zauzeti značajno mjesto u kalendaru turističke ponude Kotora, čiji predstavnici nisu bili prisutni.
Kako je bilo na fešti Camellia trophy možete pogledati na fotografijama našeg suradnika Zorana Nikolića.
Audio: NVO Kamelija- Romeo Mihović

Audio: Pobjednik u ribanju Mario Garbin

Audio: Ilko Marović