ZAVRŠEN FESTIVAL “BRUNA ŠPILER“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 02. travnja 2012. - 18:03
Autor: 

Koncertom Belcanto u Herceg Novom je proteklog vikenda završeno peto međunarodno takmičenje solo pjevača "Bruna Špiler", na kome su se takmičili učenici iz 8 dtržava. Učenici škole „Vida Matijan" iz Kotora osvojili su sljedeće nagrade:
Pušara Nikolina - I nagrada - klasa prof.Mirela Šćasni
Samardžić Dunja - II nagrada
Vrećo Vanja - II nagrada sve tri učenice klasa prof.Aleksandra Dobriša
Dabović Maja - III nagrada

Podsjetimo da je festival utemeljen prije pet godina na inicijativu profesorke Mirele Šćasni. Danas je stasao u respektabilno takmičenje, koje je ove godine privuklo čak 137 pjevača iz svih država ex Jugoslavije i drugih europskih država.
Žiri je u različitim kategorijama najboljim dodijelio sedam nagrada. Predsjednica žirija, proslavljena dirigenkinja Darinka Matić Marović, koja je s ovih prosrora, potvrdila je da većina učesnika takmičenja može stati na scene evropskih operskih kuća. Santa Lućiju su na sceni u Dvorani "Park" zapjevali zajedno, 24-oro nagrađenih učesnika i članovi žirija.
"Ovaj festival im na najljepši način otvara tu mogućnost" - kazala je Darinka Matić Marović. Na festivalu je promovirana knjiga "Umjetnost solo pjevanja" , profesorke Brune Šplier - Novljanke po kojoj je festival dobio ime.
Učesnicima festrivala i novskoj publici na otvaranju je prikazana i opera „Sestra Anđelika" Giacomo Puccin , rađena u produkciji Muzičke škole Vida Matjan iz Kotora i NVO „Bruna Špiler" iz Herceg Novog.
/Izvor: Radio Jadran/