SPC SUDJELUJE U DANIMA KRŠĆANSKE KULTURE U DUBROVNIKU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. ožujka 2012. - 10:53
Autor: 

Danima kršćanske kulture pridružila se prvi put i Srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku, koja je sinoć duhovnim koncertom crkvenog zbora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" obogatiti ovogodišnji program.
U sklopu manifestacije „Dani kršćanske kulture" koja donosi izrazito kvalitetne sadržaje posebnu pažnju je privukao – što je posvjedočila prepuna Pravoslavna crkva Svetog Blagovještenja – nastup Crkvenog hora « Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški» iz Trebinja.

Trideseteročlani zbor koji je osnovan 1892.godine publici je predstavio pravoslavnu glazbu koja seže iz različitih stoljeća uključujući najznačajnije autore pravoslavne liturgije i one njom inspirirane. Uvodnu riječ dobrodošlice dao je o.Goran Spajić, paroh dubrovački, koji je ujedno i najavljivao program podijeljen u tri cjeline. Pritom je spomenuo najznačajnije podatke o skladatelju, djelu te o prigodi u kojoj se izvodi, što je omogućilo lakše praćenje sadržaja rijetko slušanog u dubrovačkim koncertnim prostorima. Tako su na programu bila djela S. Mokranjca (Antifoni, Svjat, svjat, svjat Gospod i Tebje pojem), D. Bortnjanskog (Hvalite Gospoda i Dostojno jest), A. Pärta (Bogorodice djevo), V. Berdovića (Pod tvoju milost), P.I. Čajkovskog (Svjati bože), grčka pjesma Aliluja kao i brojni ruski napjevi (Otče naš, Carska jektenija i Hristos voskrese ) nepoznatih autora. Zbor sastavljen od izrazito mladih članova vodi Stojanka Gudelj koja je postigla izbalansiranost glasova, jasnu dikciju, dinamičke gradacije i ujednačen timbar što je izazvalo gromoglasan pljesak prisutnih. Svakako je riječ je o crkvenom zboru koji uspješno odolijeva najtežim zadacima koje pred njega stavlja odabrana pravoslavna literatura postižući zavidne umjetničke rezultate i kad je o solistima riječ (Jelena Kovačević, Milisav Sukonjica) i kad se radi o punom sastavu. Uglavnom, rijetka prilika za slušanjem pravoslavne glazbe iskorištena je najljepši mogući način!- prenosi portal www.dubrovacki.hr
"Želimo razvijati naše ekumenske odnose i obilježiti vlastitu kulturu kroz neke važne događaje", kazao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je proteklog vikenda u palači Sponza u Dubrovniku otvorio manifestaciju Dani kršćanske kulture koja će se do 3. travnja kroz brojne manifestacije održavati u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku.

Preuzeto sa Dubrovačkog vijesnika