60 GODINA POMORSKOG MUZEJA CG KOTOR

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. siječnja 2012. - 11:45
Autor: 

Pomorski muzej Crne Gore Kotor ove godine slavi 60-tu obljetnicu rada. Muzej je nastao je iz zbirke bratovštine Bokeljske mornarice davne 1880. godine a od 1952. godine svoja vrata je otvorio za turiste i posjetioce u palači "Grgurina".
Tokom cijele jubilarne godine svakog mjeseca Imat ćemo po jednu manifestaciju. Tako da već 31.siječnja će biti predstavljena promocija romana dr. Radoslava Rotkovića "Ja, Tolstoj i Hitler". U vezi pisane riječi pripremamo Vodič kroz muzej za djecu kao i knjigu „Ljudi iz Boke" našeg uvaženog veleposlanika prof.dr Antuna Sbutege. Priremamo promociju biltena koji izlazi već dvije godine pod nazivom „Jedro Boke". Na kraju godine iz Pomorskog muzeja „isploviće" dvije knjige i jedan godišnjak šezdeseti po redu, u znaku jubileja kazala - je Vujošević Pejaković.

U trćem mjesecu poklonit ćemo jednu veoma interesantnu izložbu Magična moć ženskih ruku - dobrotska čipka.
Dio bogatog internacionalnog programa su izložbe „Voda nas spaja" koja će biti realizirana u suradnji sa Muzejom tehnike iz Beograda i „Brod i more" koja je nastala kao rezultat saradnje sa Centrom za kulturu sa Krka.
Centralni događaj će biti svakako 10. rujna kada je prije 60-god. otvoren Pomorski muzej, organizirat ćemo izložbu na ponos svi nas i Crne Gore "Zavjetni darovi Kotorske biskupije od 16 do 21 stoljeća" koja je svojevremeno otvorena u prestiznom izložbenom prostoru čuvene Nacionalne biblioteke Marciana u Veneciji I posjetilo je preko 300.000 tisuća posjetilaca.
"Smatram da je jubilej Pomorskog muzeja idealan trenutak da se u Kotoru priredi ovakva izložba. Naravno, nijesmo u mogućnosti izložiti sve vrijednosti i umjetnine koje se čuvaju u crkvama, samostanima i zbirkama u Boki Kotorskoj, ali vjerujemo da će ono što pokažemo izazvati pažnju građana jer u fokusu izložbe biće nakit i odlikovanja, koji će prvi puta biti javno pokazani u Crnoj Gori - kazala je ravnateljica Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Mileva Vujošević Pejaković.
Prvi put u povjesti muzeologije biće potpisana i povelja o bratimljenju dva muzeja, riječkog i kotorskog muzeja, koja baštine sve ono što je vezano za more, brod i morske pučine.
Audio: Pomorski muzeja CG Kotor Mileva Pejaković Vujošević