HUMANITARNA AKCIJA ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. prosinca 2011. - 10:52
Autor: 

Svečanim koktelom na bazenu „Lido Mar" kojoj su prisustvovali umjetnici, donatori djeca sa posebnim potrebama i njihovi roditelji, sinoć je u Tivtu okončana umjetničko-humanitarna akcija koju je ljetos pokrenula kompanija „Porto Montenegro".
U suradnji sa sa studentima Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, u periodu od 8. do 14. kolovoza, "Porto Montenegro" je organizovao prvu umjetničku koloniju u sklopu koje su studenti cetinjskog fakulteta stvarali, slikajući na javnim površinama, uz šetalište kroz tivatsku marinu. Sav prihod (5000eura) od prodaje tada nastalih 10 slika velikog formata uplaćen je tivatskoj NVO "Evropski dom", koja realizuje projekat izgradnje dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Tivtu.

"Društvena odgovornost je naš princip poslovanja, ali i naša savjest i briga koju imamo prema lokalnoj zajednici u kojoj živimo. Ideja ovog projekta bila je da kroz afirmaciju mladih umjetnika i njihovo medjusobno povezivanje, pomognemo razvoj potencijala djece sa posebnim potrebama."- kazao je izvršni direktor "Porto Montenegra" Oliver Korlet dodajući da je rad mladih crnogorskih umjetnika ljetos u marini, bila i prilika da se sa savremenim likovnim kretanjima u Crnoj Gori upoznaju i stranci – klijenti "Porto Montenegra". Korlet se zahvalio umjetnicima – studentima sa Cetinja, Općini Tivat, kompanijama i pojedincima koji su kupujući slike, dali svoj doprinos sakupljanju novca potrebnog za početak izgradnje dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Tivtu.
U akciji je prodato svih deset slika pojedinačne vrijednosti po 500 eura, a koje su osim "Porto Montenegra" i Opštine Tivat, kupili i Turistička organizacija Tivat, CKB banka, JPU "Bambi" i pojedinci iz Crne Gore i inozemstva.
Okupljene je pozdravio i savjetnik tivatskog gradonačelnika Petar Vujović koji je najavio intenziviranje aktivnosti na odredjivanju konačne lokacije za izgradnju dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama.
Marijana Mišić-Škanata, predsjednica NVO "Evropski dom" koja je inicijator izgradnje dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, zahvalila se svima koji su kupujući slike, pomogli tu aktivnost, a posebno je naglasila činjenicu da su medju donatorima i strani državljani Piter De Bruin koji je kupio tri i Ričard Stil koji je kupio jedno platno. Inače, u Tivtu ima 26 djece sa posebnim potrebama, a uključujući i najnoviju akciju "Porto Montenegra" do sada je za početak izgradnje dnevnog centra za te mališane, sakupljeno ukupno 25 tisuća eura.
"Porto Montenegro" je sinoć na koktelu djeci sa posebnim potrebama uručio i prigodne novogodišnje poklon-paketiće.
Siniša Luković