"Nova misao"

Emitirano: 
Četvrtak, 24. travnja 2014.

U emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" ugostili smo Mirka Sebića, glavnog i odgovornog urednika časopisa za suvremenu kulturu Vojvodine "Nova misao".

"U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća CG i Kulturnog centra Tivat 29. travnja (utorak) u 20 sati u Galeriji kulturnog centra Tivta organizirati ćemo jednu izložbu naslovnih strana Nove misli i fotografskih uradaka naših saradnika te razgovor o smislu časopisa o kulturi, načinu kako se oni danas mogu prezentovati i proizvoditi i, na kraju krajeva, povezivati međusobno"- kazao je Sebić.

Časopis za suvremenu kulturu "Nova misao", se bavi vojvođanskom kulturom, odnosno aktuelnim stvaralaštvom u regionu Vojvodine je nastao pre nekih četri godine, sa idejom da zaokruži jedan kreativni prostor ali da istovremeno komunicira sa svim srodnim mestima i svim srodnim kreativnim energijama u regionu. Časopis je dvomjesečnik, ima format revije, pregledan je, nije znanstveni časopis, već časopis koji aktuelno prati događanja, bavi se fenomenima, ličnostima, stvaralaštvom što je zanimljivo.

"Kada smo počeli da radimo časopis koji se bavi vojvođanskom kulturom, shvatili smo da ne možemo prezentovati na dostojan način, uopšte predstavljati kulturu našeg prostora ako se ne povežemo i ako ne napravimo komunikaciju i veze u regionu, tako da smo tradicionalno veza koja se u kulturi dosta ističe, i recimo, između vojvođanskog regiona i istarskog regiona, tako da smo napravili dosta dobru komunikaciju sa istarskim regionom, pa i Hrvatskom, uopšte. Imali smo tamo prezentacije u nekoliko navrata i naravno, sa tim prezentacijama ide i širenje mreže saradnika i ljudi koje zanima ono što radimo i koji rado hoće da učestvuju u tome. Tako smo došli sada i u Crnu Goru, i tu želimo da predstavimo naš časopis, napravimo dobre veze, dobre linkove za ljude koji bi želeli da sarađuju s nama, i na taj način časopis može ući na mala vrata, jer nema ga još u distribuciji u Crnoj Gori - kazao je Mirko Sebić.

Više poslušajte u našoj emisiji.