Tradicija koja obavezuje – Pomorska škola Kotor

Emitirano: 
Petak, 20. lipnja 2014.

Povodom predstojeće proslave 165. godina postojanja Srednje Pomorske škole iz Kotora u emisiji „Bokobran“ ugostili smo direktora Veljka Boticu.

"Austrijski car je izdao ukaz kojim je ova škola osnovana 1849. godine. Moram također da kažem da smo zahvaljujući ambasadi Austrije, uspjeli ove godine da pronađemo taj ukaz u originalu u Beču, u njihovom arhivu. O školi se u ovom proteklom periodu veoma malo pisalo. Napravili smo napor, gospodin Ljubo Mačić je dvije godine marljivog rada uložio u školsku monografiju koja bi trebala svjetlost dana da ugleda na dan kada je ukaz austrijskog cara stigao u Kotor, 24. septembra prije 165. godina“ – kazaoje Botica.

Direktor srednje pomorske škole Veljko Botica je rekao da se ova škola razlikuje od drugih i po tome što sami obezbjeđuju znatna materijalna sredstva kroz program obrazovanja odraslih, tj. prekvalifikaciju zanimanja, od sredstava školske kantine, koja nije iznajmljena trećim licima već sama škola na taj način prihoduje. Sredstva se ulažu u opremanje tehničkih i tehnoloških uvjeta rada.

Kao posebnu zanimljivost Botica je istakao školsku uniformu koju profesori nose prilikom protokolarnih prijema, više o svemu u emisiji...