Izložba Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje i veza s Crnom Gorom

Emitirano: 
Srijeda, 14. veljače 2018.

U ovom Bokobranu tema je izložba Vlaha Bukovca otvorena 18. siječnja u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Kustosica Petra Vugrinec – kao jedna od autorica tog velikog izložbenog međunarodnog projekta na kojemu surađuje s hrvatskim i međunarodnim stručnjacima, privatnim i javnim kolekcijama – približava kustoski koncept koji se sastoji od triju izložbi pod zajedničkim nazivom Bukovac u Europi, a ova, kao prva u nizu, obuhvaća njegovo pariško razdoblje.

U Parizu, vrlo potentnoj umjetničkoj sredini gdje je stigao 1877. i boravio do 1893. godine, Vlaho Bukovac se školovao, stvarao te živio 17 godina, istovremeno  itekako održavajući vezu s našim prostorima (Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom). Primjerice, boravak u Dalmaciji obilježio je i 1884. godine svojom prvom samostalnom izložbom u Zadru. Bio je povezan s Crnom Gorom jer mu je ona bila važna inspiracija, ponajprije za teme na tragu etnografskog žanra, herojske i idealizirane prikaze motiva Crne Gore, teme koje su u njegovo vrijeme bile suvremene, ali radi angažmana u portretiranju vladarske crnogorske obitelji na Cetinju. Idealizirane i idilične žanr-slike inspirirane Crnom Gorom ostale su konstanta njegova slikarstva.

Bukovčeva djela izložena su u važnim muzejima i privatnim kolekcijama, među njima i u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, odakle su i posuđena za ovu izložbu. Više o tome i o izložbi Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje, otvorenoj u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu do 11. ožujka, poslušajte u audiozapisu emisije Bokobran (i pogledajte na mrežnoj stranici ). Fotografije su preuzete s mrežne stranice.