Hina

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na 68. Euroviziji u švedskom Malmou iako je dobio najviše glasova publike. Zahvaljujući većem broju bodova stručnih ocjenjivačkih sudova pobjedu je odnio švicarski predstavnik Nemo. 

Nemo je pjesmom "The Code" ukupno osvojio 591 bod (365 bodova žirija i 226 publike). Baby Lasagna i njegova "Rim Tim Tagi Dim" osvojili su 547 bodova (210 po žiriju i 337 publike). 

Treći je bio francuski izvodač Slimane s 445 bodova. 

Hrvatska antroponomastičarka Gracijela Čulić umrla je u petak u Kotoru u 89. godini života,  potvrdilo je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Crne Gore.

Bavila se povijesnom antroponimijom i toponimijom Boke kotorske. 

Vrhunac je njezina znanstvenoga rada monografija "Antroponimija Boke kotorske (od prvih pisanih spomenika do kraja XIX. vijeka)" (1996.), koja je trajan spomenik hrvatstvu u Boki kotorskoj, njegovu prožimanju sa supstratnom i adstratnom romanskom kulturom. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u četvrtak je predstavljen pola milijuna eura vrijedan Projekt konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine, Salona​ u kojem je među ostalim saniran grob sv. Dujma i 15 sarkofaga.

Župan Blaženko Boban je istaknuo da 80 posto svih eksponata koje ima splitski Arheološki muzej dolaze iz Salone ili vezano za Salonu i podsjetio da je u akvatoriju te županije, gdje je nađeno puno amfora, obavljeno mapiranje podmorja.

Četvrtak, 18. travnja 2024.

Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata.

Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. 

Nakon jakog potresa koji je u četvrtak rano ujutro pogodio Crnu Goru, a osjetio se i u regiji, uslijedilo je tridesetak naknadnih udara magnitude između 3,5 i 1,5 po Richteru,  rekla je Milena Tomanović iz crnogorskog seizmološkog zavoda.

Ona je podsjetila da je jačina potresa čiji je epicentar bio u mjestu Čarađe u crnogorskoj općini Nikšić bila 5,4 stupnjeva po Richteru, ali je naglasila da do sada nema izvješća o eventualnoj materijalnoj šteti.

Novo hrvatsko izdanje "Raja", trećega dijela "Božanstvene komedije" Dantea Alighierija u proznom prijevodu Božidara Petrača predstavljeno je u srijedu navečer u Matici hrvatskoj.

Knjigu su predstavili glavni urednik izdanja Matice hrvatske Luka Šeput, romanistica Morana Čale, traduktologica Iva Grgić Maroević i prevoditelj Božidar Petrač. Dijelove knjige čitao je dramski umjetnik Dragan Despot.

Knjigu "Poezija bokeljskih Hrvata - Antologija hrvatskog pjesništva Boke", koju su priredili Božidar Proročić i Željka Lovrenčić, objavio je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. 

Autor predgovora Domagoj Vidović napominje kako su sastavljači antologijom obuhvatili raspon autora rođenih u razdoblju od 1490. do 1994. te ponudili presjek pjesama napisanih od 1532. do danas. 

Utorak, 21. studenog 2023.

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se na EURO 2024. koji će se održati u Njemačkoj zahvaljujući 1-0 (1-0) pobjedi protiv Armenije u susretu posljednjeg kola.

Pogodak koji je "vatrene" odveo na EURO postigao je Ante Budimir u 43. minuti.

Knjigu hrvatskoga jezikoslovca Domagoja Vidovića "Rubrica rediviva", u kojoj se bavi hrvatskom jezičnom problematikom, objavio je Ogranak Matice hrvatske Zadar. Vidović u proslovu navodi kako se u prvom dijelu knjige bavi pravopisnim prijeporima koji su obilježili drugo desetljeće XXI. stoljeće u hrvatskom jezikoslovlju.

Slika „Gospa od Milosti“, izložena u sakristiji crkve sv. Frane u Zadru, djelo je glasovitoga srednjovjekovnoga hrvatskoga slikara Blaža Jurjeva Trogiranina, objavio je u srijedu na konferenciji za novinare gvardijan Samostana sv. Frane Stipe Nosić.

Stranice

Subscribe to RSS - Hina