lipnja 2021

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatske nacionalne manjine za 2021. godinu

JU Pomorski muzej Crne Gore u petak, 2. 7., u 20 sati organizira otvaranje izložbe ,,Nikola J. Zec – kapetan od mora”.

Na izložbi će govoriti: Andro Radulović – direktor muzeja, Ilija Mlinarević – autor izložbe i Asja Zec – donatorica Legata kap. Nikole J. Zeca.

Izložba prati život Nikole J. Zeca kapetana duge plovidbe od Cetinja gdje je rođen, preko Pomorskog tehnikuma u Kotoru do plovidba na riječkoj Jugoliniji i splitskoj Jadranskoj slobodnoj plovidbi.

Srijeda, 30. lipnja 2021.

Škola hrvatskog folklora – Alpska zona ima  tri grupe: ples, tambure i tradicijska glazbala. Programski voditelj Škole je Andrija Ivančan koji vodi i ples; tambure vodi Tibor Bun i gost predavač je maestro Siniša Leopold, a tradicijska glazbala vodi Vjekoslav Martinić

 Pozivamo vas da se uključite u Ljetnu školu hrvatskog folklora HMI koja se od 1. do 12. kolovoza održava u Zadru.

Školarina: 80 eura (za polaznike izvan RH) ili 600 kuna za polaznike iz RH po osobi, cijena pp u In Hostelu Zadar 200,00 kn po osobi.

Srijeda, 30. lipnja 2021.

Proteklog vikenda  je održan Kup Crne Gore u jedrenju. Kup je organizirao JK Jugole Grakalić u Herceg Novom gdje se više od 50 jedriličara iz četiri crnogorska kluba nadmetalo u klasama Optimist i Laser.

Nakon tri dana jedrenja i ukupno odjedrenih sedam regata u svim klasama, osvajačima postolja trofeje je dodijelio  Vasilije Lalošević, direktor Uprave za sport.

 

Optimist generalno

1.Marko Vujović (JK Lahor Kotor)

2.Vanja Strahinja (JK Lahor Kotor)

3. Tea Čelanović (JK Delfin Tivat)

 

Optimist djevojčice

Srijeda, 30. lipnja 2021.

Jučer je u župi sv. Petra u Bogdašićima obilježen blagdan sv. Petra i Pavla.

Svečanu koncelebriranu svetu misu je predslavio mons. Ivan Štironja, biskup kotorski.

Biskup kotorski Ivan Štironja je govorio o životu Sv. Petra i Pavla i njihovoj važnoj i velikoj ulozi u Crkvi te kako ih mi danas trebamo nasljedovati. Posebno je pozvao krizmanike da raspiruju sedam darova Duha Svetoga i žive po Božjim zapovijedima.

Nakon 11 godina, ponovno je udijeljen sakrament svete krizme, što je jučerašnji dan učinilo još posebnijim.

Telephone Sheep - Jean Luc Cornec (Google)

Postojala je, u priči Iva Andrića, jedna ovčica pod nazivom Aska, ovčica koja je (kao i Šeherzada u priči Hiljadu i jedna noć), svojim umijećem uspjela da spasi svoj život i otrgne se od kandži smrti. Iako, pri spomeni ovce, uvijek mislimo na naivnu i glupu životinju (često znamo i čovjeku nadjenuti te osobine, pa kažemo „ovca za šišanje“), ova priča ipak dokazuje da ona to zapravo nije.

Izložba ,,Hrvatska seljačka stranka u Tivtu" otvorena je sinoć u Domu kulture ,,Josip Marković " u Donjoj Lastvi.

Danas slavimo Apostolske prvake čija su se dva glasa pretvorila u moćnu jeku navještaja Božje istine koja je od samih početaka širenja radosne vijesti počela ispunjati cijeli svijet.

„Bućarski klub «Kalimanjac» boravi u Republici Srbiji gdje je u prethodna dva dana odigrao prijateljsku utakmicu sa Boćarskim klubom «Vojvodina» iz Novog Sada i učestvovao na tromeč turniru u Rumi, na kojem je odigrao utakmice sa Boćarskim klubom «Dalmatinac» iz Rume i Boćarskim klubom «Foks» iz Kljajićeva, Sombor. Ova revijalna mini turneja je dio programa obilježavanja sedam decenija postojanja BK «Kalimanjac» koje klub proslavlja ove godine.

Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.

U petak i subotu, 2. i 3. 7., u nautičkom naselju Porto Montenegro bit će održan događaj pod nazivom „Luka umjetnosti“. Tijekom ova dva dana, od 20 do 23 sata, posjetitelji i gosti naselja moći će uživati u glazbenim nastupima, tradicionalnim plesovima, art radionicama za najmlađe, projekcijama filmova, akrobatama i žonglerima i mnogim drugim sadržajima.

Stranice