ožujka 2013

Nedjelja, 31. ožujka 2013.

Vatikan 31.ožujak 2013.(Radio Dux) - Papa Franjo predvodio je prvu uskrsnu misu od svog izbora na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Svečano euharistijsko slavlje završilo je blagoslovom Urbi et orbi - Gradu i svijetu, koji je Papa podijelio sa središnje lože bazilike Sv. Petra.
Govorio je o brojnim ratovima u svijetu te nije propustio spomenuti niti jedan dio svijeta u kojem je sada ratno stanje. Posebno je istaknuo da 'molimo za ljubljenu Siriju' u kojoj mnogi pate i sve je više izbjeglica i onih kojima je potrebna pomoć.

Subota, 30. ožujka 2013.

Tivat, 30. ožujka 2013.(Radio Dux) - Katolici, protestanti i drugi kršćani koji se ravnaju po gregorijanskom kalendaru sutra slave svoj najveći i najstariji blagdan Uskrs ili Vazam kao spomen uskrsnuća Isusa Krista i njegove pobjede nad smrću.
Uskrs je i prvi blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a vuče podrijetlo u židovskom blagdanu Pashi. I dok su Židovi Pashom slavili čudesna Božja djela, koja je Bog pokazao izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, to jest prijelaz iz smrti u život.

Subota, 30. ožujka 2013.

Tivat 30.ožujak 2013.(Radio Dux) - Ljetnje računanje vremena počinje noćas  31. ožujka u 2 sata, pomjeranjem kazaljki sata unaprijed za jedan sat. Ljetnje računanje vremena će trajati do 30. listopada.
Prelazak na ljetnje i zimsko vrijeme prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Europe, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, kako bi se uštedjela energija time što će se period dnevnog svijetla sa sitnih jutarnjih sati "premjestiti" na veče.
Tako, umjesto ranojutarnjeg dnevnog svjetla, za kojeg većina ljudi još spava, ostaje sat dnevnog svjetla više za večernje aktivnosti.

Podgorica 29.ožujka 2012.(Radio Dux) - Odbor Skupštine Crne Gore za medjunarodne odnose je usvojio zaključke oko Prevlake te konstatovali da Crna Gora mora insistirati na kontroli ulaza u Bokokotorski zaliv.
„Treba nastojati da se razgraničenje u reonu Prevlake obavi kako bi Crna Gora
zadržala pravo nad ulazom u Bokokotorski zaliv i ostvarivanje ekonomskih intresa uz puno uvažavanje interesa hrvatske strane", rekao je nakon sjednice koja je bila zatvorena za javnost, predsjednik Obora Miodrag Vuković.

Kotor 29.ožujka 2013.(Radio Dux) - Kotorski biskupa mons. Ilije Janjić čestitao je svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti predstojeći Uskrs a u poslanici kaže:
Po Kristovu uskrsnuću – križ postade temelj naše osobne vjere, našeg povjerenja prema Njemu i temelj našeg kršćanskog ponosa, postade izvor našeg života.
Radujući se toj stvarnosti, želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

Tivat 29. ožujak 2013. (Radio Dux) - Kontrolori JP „Morsko dobro" iz Budve, obilaskom obale u Tivtu na području od Đuraševića do Krašića, u posljednjih desetak dana evidentirali su tri slučaja bespravnog izvodjenja gradevinskih radova na betoniranju obale i izgradnji privatnih mola i pristaništa.

Kotor 29.ožujka 2013.(Radio Dux) - U povodu 66 godina postojanja i dana Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" iz Kotora u crkvi svetog Duha u četvrtak je održano muzičko poetsko veče pod nazivom „Njegoš-200.godina svijetlosti".
Na početku koncerta brojnu publiku pozdavila direktorica Marina Dulović.

Petak, 29. ožujka 2013.

Kotor 29.ožujka 2013.(Radio Dux) - Katolici danas obilježavaju Veliki petak, dan Kristove smrti na križu. Taj dan za njih sažima smisao patnje, trpljenja i smrti, nade da smrt nije kraj te da je spasenje svakog čovjeka moguće.
Veliki petak jedini je dan u godini u kojem nema euharistijskoga slavlja. Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se što bolje istaknula Isusova muka i smrt. Vjernici dolaze u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi, a preko obreda doživjet će liturgiju riječi, klanjanje križu i pričest. Veliki petak dan je u kojem Katolička crkva od vjernika traži post i nemrs.

Dubrovnik 28.ožujak 2013.(Radio Dux) - Talijanski jahtaši stari 52 i 48 godina iz gradića Tortoreta koji se nalazi na talijanskoj, zapadnoj obali Jadranskog mora između Ancone i Pescare imali su mnogo sreće u pomorskoj havariji njihove 25 metara duge jedrilice „Angielo" koja ke plovila pod nizozemskom zastavom od Pescare ka Tivtu u Crnoj Gori.
Na jahti je jutros, dok se na udaljenosti 25 nautičkih milja jugozapadno od Cavtata nalazila u međunarodnim vodama, nešto prije 8 sati izbio požar u pogonskom stroju plastične jedrilice. Vatra se unatoč pokušajima obuzdavanja brzo proširila te je jahta ubrzo potom potonula ali su se dva člana posade uspjela prije potonuća spasiti jer su se prekrcali u gumeni spasilački čamac koji je bio na jedrilici.

Stranice