travnja 2011

Subota, 30. travnja 2011.

Tivat 1. svibanj 2011. Radio Dux - Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom.U 20. je stoljeću datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

Tivat 30. travanj 2011 (Radio Dux) - Tko je Vanja Radauš? Po običaju, pitanje ovdje postavljamo kasno. To nas uvjerava da su smrti definitivne da definitivnije ne mogu biti.
Čudan životopis Vanje Radauša, vajara, slikara, etnologa, književnika, ispisivan je od početka prošlog stoljeća, u doba ratova, koji su ostavili neizbrisiv trag, u življenju i umjetničkom stvaranju umjetnika koji je rado boravio u Crnoj Gori, čijim se ljepotama divio, posebno kamenu koji je ugradio ciklus „Čovjek i kras". Dragocjeno je blago imati djela ovako velikog umjetnika vječite vrijednosti i inspirativnosti. Izrastao iz loze, nastale miješanjem češke i francuske krvi, sa talentom iz porodičnog korijena, završio je Akademiju u klasi znamenitog Ivana Meštrovića i odlučio da bude „skulptor sirotinje i onih koji trpe".
Hrvatski velikan Miroslav Krleža svog je prijatelja i suvremenika označio ,,posljednjim renesansnim enciklopedijskim tipom umjetnika među našim suvremenim slikarima i skulptorima".

Subota, 30. travnja 2011.

Kotor 30. travanj 2011 (Radio Dux) - Sinoć je u prepunoj katedrali svetog Tripuna odrzan koncert „Veče duhovne muzike". Nastupili su ženski hor muzičke škole "Vasa Pavić" iz Podgorice i hor "Antivari Muzika" iz Bara, kao i solistkinje Zorana Latković-sopran, Amanda Stojović-mezzosporan i Mirjana Raičić-klavir, pod dirigentskom palicom Zoje Đurović i Mira Kruščića. Publika je uživala u djelima kompozitora Andre Kaple „Misa za tri glasa" i Bendžamina Britna „Obredni napjevi". Andre Kaple je francuski skladatelj i dirigent, koji je poznat u povjesti muzike kao jedan od najoriginalnijih skladatelja duhovne glazbe sa početka dvadesetog stoljeća do je Benjamin Briten je britanski skladatelj, dirigent i pijanista oprobao se u skladanju skoro svih žanrova ali jedno od njegovih najreprezentativnijih dijela su Božićne pjesme (A Ceremony of Carlos).

Četvrtak, 28. travnja 2011.

Kotor, 27. travnja 2011. (Radio DUX) – Pomorski muzej Crne Gore-Kotor organizirao je Hommage povodom pete obljetnice smrti don Branka Sbutege. U palači Grgrurina o liku i djelu don Branka Sbutege govorili su Mons. Anton Belan o provedenom djetinjstvu druzenju i zajednickom studiranju u Rimu. Prof. dr Gracijela Čulić govorila je o Brankovim mislima duhovnosti i ljubavi.

Srijeda, 27. travnja 2011.

U Marini Budva danas je otvoren 29. NAUTIC SHOW Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju u organizaciji Jadranskog sajma.Na ovogodišnjoj nautičkoj smotri predstavili su se izlagači iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije koji su u marini Budva izložili od luksuznih jahti preko plovila srednje kategorije, gumenjaka do posebno interesantnih čamaca domaće zanatske proizvodnje. Na otvaranju sajma prisutnima se obratio izvršni direktor jadranskog sajma Rajko Bujković, dok je nautik šou svečano otvorio Nebojša Popović pomoćnik ministra za održivi razvoj i turizam u Vladi Crne Gore, Koji je istakao značaj ovog sajma i apostrofirao činjenicu da je najveći broj izlagača iz Crne Gore.Na sajmu su  izložena plovila namjenjena prezentaciji i direktnoj prodaji.

Kotor, 26.travanj 2011.g.(Radio Dux) - Sinoć je u Kotoru, u crkvi Sv. Marije od Rijeke održana duhovna obnova u susret blagdana blažene Ozane. Predvoditelj duhovne obnove bio je don Zdenko Dundović, povjerenik za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije. On je sinoćnom prigodom održao predavanje na temu "Obitelj i odgoj mladih danas", što je ujedno bila i priprava za susret sa papom Benediktom XVI, koji će početkom lipnja biti u pastirskom pohodu Republici Hrvatskoj. Pored don Zdenka Dundovića, Kotorsku biskupiju posjetio je i don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Susret je započeo molitvom, koju je u ime domaćina predvodio don Dejan Turza, povjernik za pastoral mladih Kotorske biskupije.  Događaju su nazočili, pored velikog broja mladih i generalni konzul Republike Hrvatske Božo Vodopija, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović i predsjednik Hrvatske krovne zajednice Zvonimir Deković, pri čemu je ojačana suradnja sa Zadarskom nadbiskupijom.

Utorak, 26. travnja 2011.

Tivat 26. travanj 2011g. (Radio Dux) - Pilotaža u Boki Kotorskoj kao i asistencija tegljača prilikom uplovljavanja većih brodova uskoro će biti organizirana na novi način – najavljuje Mladen Lučić, direktor Lučke uprave Crne Gore. Ove djelatnosti u zalivu biće upodobljene sa medjunarodnim standardima, kako sa aspekta tehničke opremljenosti, tako i kadrovske osposobljenosti onih koji će pružati te usluge. Za pilotažu i servis tegljača u Boki raspisaće se tender za dodjelu koncesije kako je to već učenjeno kada je u pitanju Luka Bar, ali će se to, kada je Boka u pitanju, uraditi tek nakon donošenja novog Zakona o pomorskoj plovidbi koji je u fazi izrade – naglašava Lučić.

Ponedjeljak, 25. travnja 2011.

Tivat, 25. travanj 2011.g. (Radio DUX) - I ove je školske godine, već tradicionalno, organiziran trodnevni izlet Dopunske škole hrvatskoga jezika. Za razliku od izleta prošle školske godine, ove smo godine krenuli nešto sjevernije i posjetli Zadar i Plitvička jezera. Izlet je bio organiziran kao vid terenske nastave, te su djeca, roditelji i svi oni koji su bili u pratnji, imali prilike uživati od 15.4.2011. ‒ 17.4.2011. u kulturnom te povijesno-geografskome bogatstvu ovoga dijela Republike Hrvatske. Petak poslijepodne (15.4.2011.) posvetili smo razgledu Zadra uz stručnoga vodiča. Tijekom dva sata razgleda, uspjeli smo upoznati Zadar kroz stoljeća – u razlici samo nekoliko stotina metara upoznali smo daleku povijest i suvremenost grada. Naravno, djeci su u sjećanju ostala osobito glazba Morskih orgulja te Pozdrav suncu. Nakon nešto slobodnog vremena koje smo iskoristili za degustaciju izvrsnog zadarskog sladoleda, krenuli smo put Omladinskoga hostela „Borik", gdje smo bili smješteni.

Stranice