rujna 2010

 Tivat 1.10.2010 - Barokna župna crkva Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi (Mala Gospa 1410.god), čija se 600. obljetnica slavi, podignuta je na ostacima starije gotičke crkve koja se nalazila na mjestu sadašnjeg prezbiterija. Posebnu pažnju zaslužuje crkveni oltar od raznobojnog mramora, izradjen 1720.god., s grbom peraške općine, koji je nekada krasio crkvu Gospe od Škrpjela, a prodan je Gornjoj Lastvi 1864.godine.Jedna vrlo vrijedna umjetnička sakralna slika – oltarna pala – ulje na platnu s prizorom rodjenja Marije, umjetničko je djelo mletačke škole prve polovine XVIII. st. ( Andjelo Travizani ), koja daje poseban sjaj baroknom oltaru crkve u Gornjoj Lastvi. Ophodno raspelo najvjerovatnije datira iz crkve sv. Lovrinca, koja se spominje u izvorima 1326. god., a rad je nepoznatog zlatara prve polovice XIV stoljeca Sačuvane su liturgijske knjige iz XVIII. i XIX . stoljeca, medju kojima se ističu knjige na hrvatskom jeziku iz XIX stoljeca. Centralna proslava je 9.10.2010. u 16 sati, svetu misu će predvoditi nadbiskup apostolski nunci za Crnu Goru i BiH monsinjor Alessandro D'Errico. U 15 i 30 na programu je kolo Bokeljske Mornarice koje ce se odigrati ispred crkve. Za posjetitelje i vjernike organiziran je prevoz ispred crkve Sv. Roka u Donjoj Lastvi od 15 sati.
Audio: Don Dejan Turza - župnik
{mp3}DonDejanTurza-zupnik{/mp3}

Srijeda, 29. rujna 2010.

Tivat 29. 9 2010. Europsko prvenstvo u boćanju sinoć je zvaničo otvoreno u sportskoj dvorani "Župa" u Tivtu koja je ovom prigodom preuređena u boćalište. Prvenstvo je otvorio ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić a brojne zvanice i posjetitelje pozdravili su predsjednik Svjetske boćarske organizacije Christijan Lacosta I gradonacelnik Tivta Miodrag Kankaraš. U zabavnom dijelu nastupili su Glazbeno prosvetno drustvo Tivat i KUD "Boka". Prvenstvo će trajati do 3.listopada. Za odličja će se boriti sedamnaest reprezentacija. Hrvatski izbornik Dinko Beaković za naš radio: " Hrvatska je svjetska velesila u boćanju i osvajači brojni odličja na brojnim svjetskim i europskim takmičenjima tako da i na ovom prvenstvu očekujemo makar jedan komplet medalja. Moji igrači će dati sve od sebe bez obzira na jaku konkurenciju a rezultati će doći sami po sebi."
Kao kuriozitet moramo istaći da je ceremonija zvaničnog otvaranja koja je bila zakazana za 20 sati pomjerena na 19,15 zbog neodložnih obaveza ministra Predraga Nenezića koji je otvorio prvenstvo.

Audio: Izbornik Crnogorske boćarske reprezentcije Mićo Vuksanović
{mp3}IzbornikCrnogorskebocarskereprezentcijeMicoVuksanovic{/mp3}
Audio: Direktor Hrvatske boćarske reprezentacije Milan Pavlić
{mp3}MilanPavlicdirektorHrvatskebocarskereprezentacije{/mp3}

Tivat 27. 9 2010 Preko pedeset godina rada, kontinuiranog bavljenja dokumentarnom, novinskom i umjetničkom fotografijom, izradom amaterskih i dokumentarnih filmova koji su dobijali brojne nagrade na domaćim i stranim festivalima, te mnoga značajna umjetnička imena koja su prve korake u vizuelnoj umjetnosti načinili upravo u Gornjoj i Donjoj Lastvi rezime je učinka tivatskog Foto-kino i video kluba „Mladost" čiji su se istaknuti članovi okupili u galeriji „Mar-Mar" u Donjoj Lastvi.
Tom prilikom promovisan je obiman dokumentarni materijal koji je osnivač tog kluba i jedan od najistaknutijih tivatskih foto i video stvaralaca, Andjelko Stjepčević sakupio i objedinio u radnom materijalu za izradu monografije FKVK „Mladost".
Prikazani su filmovi „Do posljednje kapi" Andjelka Stjepčevića, „Meštar Mato" i „Portret jedne starosti" Antona-Gule Markovića, „Pagraši" i „Svaki dan kao jedan" Kika Tomičića, koji je i najnagradjivaniji film tivatskih dokumentarnih sineasta, jer je svojevremeno dobio prve nagrade na medjunarodnim festivalima u Trstu i Hagu.
FKVK „Mladost" svoje „zlatno doba" imao je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeca kada je važila za apsolutno najbolji klub te vrste u Crnoj Gori i jedan od najboljih u SFRJ. Tada su njegovi brojni članovi intenzivno radili, družili se sa foto i filmskim kamerama, ostavljajući izuzetno vrijedne vizuelne dokumente i zapise tih vremena koji su po pravilu, gotovo uvijek „kupili" sve nagrade na festivalima i izložbama širom bivše SFRJ i u inozemstvu. „Mladost" je bila i organizator brojnih izložbi te nekoliko smotri amaterskog filma Crne Gore i Jugoslavije, a svoje prve umjetničke korake u ovom klubu napravila su i neka kasnija velika imena naše dokumentarne kinematografije poput podgoričkog sineaste Momira Matovića.
„Bez obzira što intenzitet rada u klubu sada nije onakav kao nekada, „Mladost" nastavlja i dalje sa aktivnostima i popularizacijom vizuelne umjetnosti i dokumentaristike. Tako nakon nedavne izložbe aero-fotografije, već pripremamo novu foto-izložbu na temu fortifikacija u Boki i njenom zaledju, a koja je izuzetno teška i izazovna za realizaciju."- kazao je predsjednik FKVK „Mladost" Anton Marković dodajući da je jedan od prioriteta i prebacivanje starih dokumentarnih filmova iz fundusa kluba sa 8 milimetarske filmske trake na DVD format.
Audio: Markovic Anton-Gula predsjednik FKVK "Mladost"
{mp3}Markovic_Anton-Gula_predsjednikFKVK_Mladost{/mp3}

Subota, 25. rujna 2010.

KOTOR, 24. 9. 2010 - U organizaciji Pomorskog muzej Crne Gore Kotor i Pomorsko povjesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke veceras je u Palati Grgurina otvorena zajednička izložba pod nazivom "Po svjetskim morima".
Povod izložbe je obilježavanje 150. obljetnice uspješnog okoncanja plovidbe oko svijeta kapetana Iva Vizina iz Boke Kotorske sa jedrenjakom Splendido. Brod za taj zahtjevan put je izgradio riječki brodograditelj Andrija Zanona. Izlozbu je otvorila Dr Marija Milja Radulović koja je ukazala na znacaj poduhvata na svjetskim morima nasih pomoraca. O znacaju izlozbe i međusobnoj suradnji o razvijanju spoznaje o kulturnoj i povjesnoj bastini koje imaju dvije drzave, te o zelji da to bude most suradnje govorile su ravnateljice Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejakovic Vujosevic i ravnateljica i Pomorsko povjesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke Margita Cvijetinovic Starec.
Izlozba " Po svjetskim morima" je podijeljena u četri cjeline: najranija putovanja lošinjskih pomoraca prema Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi tokom 18. stoljeca, prva putovanja oko svijeta na brodovima Austro-Ugarske monarhije, hrvatski pomorci u naučno istraživačkim ekspedicijama, te posljednji jedrenjaci capehorners i uspon parastrojarstva u drugoj polovini polovini 19. i početkom 20. stoljeca.
Audio: Dr Marija Milja Radulović
{mp3}DrMarijaMiljaRadulovic{/mp3}
Audio: Margita Cvijetinovic Starec sa otvaranja
{mp3}MargitaCvijetinovicStarecsaotvaranja{/mp3}
Audio: Margita Cvijetinovic Starec za RADIO  DUX
{mp3}MargitaCvijetinovicStarec{/mp3}

Subota, 25. rujna 2010.

U okviru 32. Sajma građevinarstva juce je prezentirana brosura "TOP TEN" - deset palata Crne Gore koje treba vidjeti a koja je izasla u sklopu turisticke revije EXPLORER. Autor brosure arhitekta Slobodan Bobo Mitrovic na specifican nacin je obrazlozio strucne kriterije koje je uzeo pri odabiru deset palata koje treba vidjeti u Crnoj Gori. Predstavljajuci palate arhitekte, stilove, trenutno stanje tih zdanja, Mitovic je skrenuo paznju na bogatsvo razlicitosti, kontinuiteta i tragove graditeljskih djela koje dosezu do antickih vremena.

TIVAT, 23. 9. 2010 – Europsko prvenstvo u boćanju odigrati će se od 27. 9. do 3.10. u Tivtu. Svečano otvaranje je 28. 9. ( utorak) u 20 sati, u Sportskoj dvorani koja je za ovu priliku preuređena u boćalište. Predtakmičenje će se održati u Boćarskoj hali.Generalni sekretar organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u boćanju Edi Gverović za naš radio izjavio je : "Prijavilo se 18 reprezentacija za prvenstvo, unatoč finansijskoj krizi i organizacionim problemima, sve je spremno i prvenstvo može početi. Siguran sam da Crna Gora i Tivat će biti odlični domaćini."

TIVAT, 22.9.2010 Dr. Luka Centurioni, fizičar mora i oceanograf, radi na STRIPS oceangrafskom institutu u San Diegu koji je dio Sveučilišta Kalifornije. Njegov posao su istraživanja u području fizike mora, prvenstveno monitoring i mjerenje morskih struja u cijelom svijetu, kako u obalnim vodama tako i na prostranstvima oceana. Da bi to mogao obavljati,  bavi se i konstruiranjem i dizajniranjem specijalnih mjernih instrumenata posebno prilagođenih za prikupljanje podataka iz konkretnog akvatorijuma u kojem radi.
Radio Dux: S obzirom na to da je u Boki potrebno mnogo vremena da se morska voda unutar Zaljeva promijeni prirodnim putem, odnosno strujanjem, što mislite, ugrožavamo li mi naš zaljev velikim brojem jahti i brodova koji uplovljavaju i ispuštanju otpadne vode?
Dr. Luka Centurioni: U Boki sam već treći put i mislim da je ovaj ekosustav jako osjetljiv. Postoji nekoliko razina neophodne zaštite odnosno menadžmenta ovog prostora. Što se tiče pitanja brodova, mislim da brodovi mogu biti vrlo opasni te mogu uznemirujuće djelovati na okoliš, stoga morate imati jasne propise, uvesti ograničenja brzine plovidbe jer, recimo, brze jahte i gliseri koji prolaze kroz Verige dižu velike valove za sobom, a valovi ne samo što smetaju kupačima, već podižu i sedimente s morskog dna i veoma uznemiravajuće djeluju na morske organizme koji žive u plitkim obalnim vodama.
Radio Dux: Koje su Vaše stručne preporuke za zaljev Boke u narednom razdoblju?
Dr. Luka Centurioni: Očekuje se da će napredak ekonomije dovesti i do većeg izdvajanja sredstava za monitoring stanja životne sredine, osobito mora i kvaliteta vode. Morat ćete, međutim, postaviti i neke senzore – poput stalnih mjernih stanica koje prate i mjere morske struje te izraditi detaljne studije, ne samo o tome kako i koliko se vode mijenja izmedju zaljeva i otvorenog mora, već i kako se ta  voda rasprostire kako biste sutra mogli znati kako će se, nošeno tom vodom, širiti neko potencijalno zagađenje ili izljev kanalizacije. Naučite što više o svojoj okolini. Prije svega, morate upoznati i razumjeti svoje more. Mislim da ima i mnogo mogućnosti da ovdje dođu i strani stručnjaci i da se detaljno prouči zaljev Boke kotorske, kako se razmjenjuje svježa morska voda između zaljeva i otvorenog mora i koliko je ovdje zapravo rasprostranjeno zagađenje. Kada to budete znali, znat cete i što morate poduzeti da tu životnu sredinu najefikasnije zaštitite.
Radio Dux:  Što vi kao ljubitelj mora i strastveni ronilac mislite o negativnom uticaju buke propelera i motora brojnih jahti i glisera koji ljeti naprosto preplave Boku ?
Dr. Luka Centurioni: Ronio sam na Trstenom i bio sam doslovce šokiran količinom buke koju čujete pod morem i to ne samo buke od propelera i motora glisera, već i od jake glazbe s otvorenih šankova. Vjerujte, nigdje oko sebe u tom dijelu mora uz obalu nisam vidio niti jednu jedinu ribu. Svakako da ribe bježe od tolike buke, a to je možda sezonski problem jer će riba bježati tijekom srpnja i augusta kada je turista, a s njima i ove vrste buke, najviše, dok će se možda vratiti tijekom zime. Iako to nije moja struka, pretpostavljam da štete ipak ima jer se dosta vrsta riba mrijesti tijekom ljeta, što bi moglo dovesti do nekih dugoročnijih negativnih efekata u morskom ekosustavu.
Audio: Dr. Luka Centurion
{mp3}dr_za_net{/mp3}
Audio: Zanimljivost iz emisije "Neptun" S. Luković
{mp3}zanimljivost_iz_neptuna{/mp3}

Tivat  20. 9 2010 – Danas je u Tivtu - Donja Lastva otpočela II. Konferncija o genomu koprivinog preglja - pauka. Eminentni svjetskih stručnjaci molekularne biologije iz SAD-a, Meksika, Kanade, Spanjolske, Francuske, Njemacke, Portugala,  će raspravljati o upotrebi novih genomskih tehnika u poljoprivredi. Grupa stručnjaka na čijem čelu je prof. Dr Miodrag Grbić sa univerziteta West Ontario iz Kanade,  je sekvencionirala kompletan genski zapis jedne od najvecih i najopasnijh steocina u poljoprivredi koprivin pregalj – pauk. Stručnjaci razvijaju ekološke metode kojima bi štitili zdrave poljoprivredne proizvode. O značaju projekta govori činjenica da su u projekat SAD ulozile trimilona dolara U četvorodnevnom radu stručnjaci će ukazati  na značaj i orjentaciju ka ekoloskoj proizvodnji i konceptu odrzivog razvoja.
Audio: Dr Miodrag Grbić
{mp3}grbic_za_net{/mp3}

Subota, 18. rujna 2010.

18.9.2010 Tivat - Božidar –Božo Nikolić, prvi politički predstavnik hrvatske nacionalne manjine u Skupstini Crne Gore, iznenada je juče preminuo u Tivtu u 64-toj godini života.
Nikolić je rodjen 1946 godine u Gornjoj Lastvi kod Tivta, po struci je bio inženjer pomorstva i kapetan duge plovidbe, a osim u pomorstvu, svojevremeno je radio i u turizmu kao komercijalni ravnateljem HTP „Primorje" Tivat. Bio je odbornik u Skupštini opcine Tivat u nekoliko mandata, Nikolić je kao član Hrvatske gradjanske inicijative izabran za prvog političkog predstavnika hrvatske nacionalne manjine u crnogorskom parlamentu u prošlom sazivu Skupštine Crne Gore na zajedničkoj listi koalicije „Za evropsku Crenu Goru".
Komemorativnim skupom HGI se oprostio od Boža Nikolića, jednim od utemeljivaca stranke. Sahrana Boža Nikolića obavljena je 19. 9 2010g. u 16 sati na mjesnom groblju u Donjoj Lastvi - Tivat.

Četvrtak, 16. rujna 2010.

Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru danas je organizirala "Dan otvorenih vrata" kako bi  građani mogli posjetiti ovu ustanovu  i upoznati se sa radom u  intresu  razbijanja predrasuda vezanih za mentalno zdravlje i problema ovisnosti.
Organiziran je bogati kulturni program nastupili su KUD "Nikola Đurković" pjesnikinja Dubravka Jovanovic kazivala je stihove, a izlozeni su radovi pacijenata i likovnih umjetnika Kotora. Organizirana je akcija "Jedan učenik jedna knjiga" kako bi se obogatila biblioteka bolnice.

Stranice