Dinamo osigurao Hrvatskoj pet klubova u Europi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 08. ožujka 2019. - 8:24
Autor: 

Hrvatski nogometni prvak Dinamo protiv Benfice nije igrao samo za sebe, već i za Hrvatsku na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata.

"Modrima" je bio dovoljan samo jedan bod u dvije utakmice da Hrvatska od sezone 2020/21. ima čak pet predstavnika u europskim kupovima - dva u Ligi prvaka, a tri u Europskoj ligi.

Pobjedom u prvom susretu 'modri' su u tome uspjeli i Hrvatska će na ljestvici na kojoj se zbrajaju rezultati iz posljednjih pet sezona preskočiti Švicarsku i Dansku čiji su se klubovi već oprostili od europskih natjecanja.

Prvak će tako ići u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo LP u dio ždrijeba za neprvake.

Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) će ići izravno u treće pretkolo Europske lige, dok će iz drugog pretkola krenuti preostala dva kluba koja će se kvalificirati za Europu.

Dinamo je tako izravno pomogao doprvaku koji bi samo jednim prolaskom prepreke u kvalifikacijama Ligi prvaka osigurao najmanje grupnu fazu Europske lige.