Červar: S Njemačkom moramo biti smireni i racionalni

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. siječnja 2020. - 12:05
Autor: 

To je utakmica posebnog naboja i bitno je da su naši igrači smireni i racionalni, a ne euforični, kazao je uoči dvoboja s Njemačkom na EURU u Beču izbornik muške rukometne reprezentacije Lino Červar.

U 2. kolu skupine drugog kruga Hrvatska i Njemačka igraju u subotu u 20.30 sati, a pobjedom bi hrvatski rukometaši praktički osigurali polufinale jer bi imali četiri boda više od Nijemaca. 

“Sve je otvoreno, moramo se koncentrirati na tu utakmicu. Znamo da ćemo imati jednog vrlo moćnog protivnika s dosta kvalitetnih pojedinaca koji igraju u najvažnijim, najvećim klubovima. Mi moramo pružiti jednu discipliniranu, taktičku igru, moramo pokazati veliku upornost, strpljivost i zalaganje kroz cijelu utakmicu. Njima je to ključna utakmica za polufinale i moraju nas dobiti", kazao je Červar. 

Njemačka je jedna od najmoćnijih selekcija svijeta, trostruki svjetski i dvostruki europski prvak, s najjačom ligom, velikim mogućnostima i tradicionalno je neugodan suparnik za Hrvatsku. Na ovom prvenstvu njihova glavna snaga leži na krilima i crti - Hendrika Pekelera, Patricka Wienceka, Janika Kohlbachera i Johannesa Golu, koji su zajedno dali 25 od 119 njemačkih pogodaka, ali uz samo 4 promašaja. A tu su i fantastična krila Uwe Gensheimer, Tobias Reichman i Timo Kastening te sjajni vratar Andreas Wolf.

Dobra strana te priče je činjenica da između Hrvatske i Njemačke nema tajni jer tu je mnogo klupskih suigrača iz Kiela, Leipziga, Melsungena, pa čak i poljskog Kielcea. To potvrđuju i posljednja tri međusobna susreta koja su sva otišla na stranu našeg sutrašnjeg suparnika i to sva tri s pogotkom razlike. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u  Njemačkom u Koelnu domaćini su slavili s 22-21 uz obilatu pomoć sudaca. U listopadu su igrana dva prijateljska susreta u Zagrebu i Hannoveru, a oba su otišla na stranu Njemačke (25-26, 23-24).

Inače, Hrvatska i Njemačka odigrale su do sada na velikim natjecanjima 11 susreta. Hrvatska je dobila sedam, jedanput je bilo neodlučeno, a tri su pripala Nijemcima. Na Europskim prvenstvima imali smo četiri međusobne utakmice - prve tri 1994, 1996,2000 pripale su našoj reprezentaciji, a onaj posljednji Njemačkoj.