Svjetski mediji o smaknuću Tomislava Salopeka

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 13. kolovoza 2015. - 8:59
Autor: 

Vijest o tome da je Islamska država pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, kojeg su u zatočeništvu držali od 22. srpnja, poput bombe je odjeknula svim uglednim svjetskim medijima.

Najčitaniji internetski portali analizirali su zašto je otet baš hrvatski državljanin, kao i izjavu IS-a koja govori da je životi izgubio zato jer Hrvatska sudjeluje u ratu protiv samoproglašene Islamske države.

New York Times istaknuo je kako se Egipat bori s pobunjenicima još od 2013. godine, no da je ubojstvo Tomislava Salopeka znak da su militanti promijenili fokus. Kako piše ugledni medij, dosad su napade usmjeravali na egipatske snage sigurnosti, no ovo smaknuće pokazuje da su danas u Egiptu stranci u većoj opasnosti. To je pak velik udarac na Egipat, čije gospodarstvo gotovo u potpunosti ovisi o turizmu i multinacionalnim kompanijama koje tamo obavljaju svoje poslove, kao što je tvrtka CGG za koju je radio Salopek.

"Militanti su postali odvažniji"

Čini se također, piše NY Times, kako je njegova otmica i smrt tempirana tako da se našteti predsjedniku al-Sisiju, budući da je objavljena upravno nakon što je uz ogromnu medijsku pompu otvoren Sueski kanal.

Militanti su nakon napada na snage sigurnosti sada počeli udarati na turistička mjesta, nedavno dva puta popularne turističke destinacije u Egiptu, i detonirajući autobombu ispred talijanskog konzulata, podsjeća NYT.

Wall Street Journal piše kako je pogubljenje hrvatskog državljanina znak da su militanti u Egiptu postali odvažniji, a s tom se konstatacijom slažu i ostali relevantni mediji.

Daily Mail piše kako se Tomislav u vrijeme otmice trebao vratiti kući u Vrpolje, no zatočili su ga fanatični islamisti. Također navode kako su Salopeka vjerojatno zamijenili s nekim francuskim državljaninom.

Britanski BBC javlja kako još uvijek nije službeno potvrđeno je li na brutalnoj fotografiji koju su objavili džihadisti zaista smaknuti Tomislav Salopek, ali da se Hrvatska plaši najgoreg.

"Hrvatska sada osjeća veliku bol"

"Ukoliko ubojstvo Tomislava Salopeka bude službeno potvrđeno, to će biti prvi put da su džihadistički militanti u Egiptu obezglavili taoca sa Zapada, otkako su počeli s pojačavanjem svojih aktivnosti prije dvije godine", piše BBC.

"Hrvatska sada osjeća veliku bol, izgubili su jednoga od njih na najbrutalniji i najgori mogući način, zbog ISIS-a", piše CNN.

"Kao i s ostalim slučajevima ubojstava koje provodi Islamska država, nema definitivnog dokaza (kao što je DNA) koji bi dokazao da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek. ISIS je ovakav scenarij već više puta izveo - otimaju civile iz stranih zemalja, prijete smaknućem, a onda obezglavljuju kada njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Ubojstva su dio islamističke propagande, često javno prikazana u videima", dodaje CNN.