Sutra otvaranje 69. Dubrovačkih ljetnih igara

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. srpnja 2018. - 10:54

Svečano otvaranje 69. Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno će se održati u utorak, 10. srpnja u 21 sat ispred crkve svetog Vlaha. Ovogodišnju ceremoniju režira Saša Božić koji potpisuje i scenarij, i to u skladu s naglaskom 69. Igara na razvoj publike, pokazujući da Grad i Igre čine kako umjetnici tako i njegovi građani.

Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, glazbu izvode Zagrebačka filharmonijaDječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa FA Linđo. Neizostavan dio otvaranja je Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl čiji su ovogodišnji predstavnici Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić, uz studente glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Posebnu ulogu imat će građani Dubrovnika Zora Brajević, Luciano Capurso – Luči i brojni drugi.

Ceremonija otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara izrasla je na kolektivnoj memoriji poklada, razdoblja u godini kada su putujući glumci, trubaduri i drugi mogli ući u Grad i sve do Pepelnice zabavljati građanstvo svojim predstavama i nastupima. Knez Dubrovačke Republike daje glumcima ključeve Grada i time im simbolično dopušta nastupe u Gradu. Tako će biti i ove godine s obzirom na to da program uključuje tradicionalne osnove otvaranja u kojem sudjeluju Knez, umjetnici i Linđo, kombinirane s novijom poviješću Grada (Dubrovački trubaduri), kazališta i književnosti (Držić, Paljetak), uz komentare predstavnice građana – dramske umjetnice Nataše Dangubić. Kraj svečanosti obilježit će piromuzički vatromet koji će početi oko 22 sata.

Ceremoniju svečanog otvaranja prenosit će Radio Dubrovnik i Prvi program Hrvatskog radija, a u izravnom će prijenosu moći uživati i gledatelji ispred malih ekrana na Prvom programu Hrvatske televizije. Nakon podizanja zastave Libertas pa sve do 25. kolovoza, 20 ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika postat će mjesto susreta za približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta s domaćom i međunarodnom publikom od približno 60.000 posjetitelja.