Sjećanje na 'crni petak dubrovački' 1991. godine - Dan dubrovačkih branitelja

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. prosinca 2022. - 11:05
Autor: 

S ponosom i odajući počast poginulim braniteljima i stradalim civilima Dubrovčani u utorak obilježavaju Dan branitelja i 31. obljetnicu herojske obrane grada u Domovinskom ratu.

Na 'crni petak dubrovački', u rano jutro 6. prosinca 1991. godine srpsko-crnogorski agresor pokrenuo je je sveopći napad na grad. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

U jednom trenutku nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal zatražila je od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Pokazalo se to učinkovitim odgovorom jer je agresor uskoro bio prisiljen povući se uz velike gubitke.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.
Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je u subotu, 3. prosinca utrkom stazom 'deva' serpentinama do Srđa, a u nedjelju su diljem Dubrovnika položeni vijenci i zapaljene svijeće te je predstavljen dokumentarni film „Ljudi od mora“ o pripadnicima Odreda naoružanih brodova.
U ponedjeljak je održan sat povijesti u dubrovačkim osnovnim školama, otvorena izložba i prezentacija digitalizirane muzejske građe u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal, predstavljena knjiga Anele Barčić „Granica sudbine“, prikazan igrano-dokumentarni film „Nisam se bojao umrijeti - domoljubna misija Antona Kikaša“ te održan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Franjevačkoj crkvi Male braće.
Na početku današnjeg obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, kojem će nazočiti i predsjednik Zoran Milanović, poginulim braniteljima odat će se počast na groblju i muslimanskom groblju Boninovo te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, uz prisjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a kod Hotela Libertas.
Počast će se odati i kod Križa na Srđu, uz recital djece osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia. Na Stradunu će se održati mimohod Gradske glazbe Dubrovnik. U staroj gradskoj luci odat će se počast pomorcima i braniteljima stradalim na moru, a na groblju u Sustjepanu stradalim braniteljima tog dijela grada.
Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja završit će u dubrovačkoj katedrali misom zadušnicom za poginule branitelje i civile te koncertom Doris Dragović na Stradunu.

Izvor: Hina