Regina Sabrić prva je žena pilot koja leti na F-35 ‘nevidljivi’

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 09. ožujka 2021. - 8:54
Autor: 

Ako piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva neće (još uvijek) letjeti na F-16, imamo jednu Hrvaticu za koju su Šesnaestice daleka prošlost i koja upravlja zrakoplovima pete generacije –  F-35A poznat i kao  ‘nevidljivi’.

Ona je pukovnica US Army Regina Sabric, poznata i kao “Munja”, iz Tobyhanne je Pennsylvaniji. Prva je žena pilot Lockheed Martina na F-35A Lightning II Joint Strike Fighter u SAD-u.

F-35A je višenamjenski lovac pete generacije namijenjen za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve, a zbog smanjenog radarskog odraza prozvan je i nevidljivi.

Njezina obitelj porijeklom je iz Ķašela kraj Splita. Kojeg od sedam Ķaštela nije nam poznato, no to je ovdje manje važno.

Pukovnica Sabric je zapovjednica 419. Fighter Wing, eskadrile koja se nalazi na brdu AFB u Utahu, a zapovjedništvom tom skupinom preuzela je u travnju 2018. godine

Kao zapovjednik 419. eskadrile, Sabrić će voditi obuku više od 1.200 rezervnih zrakoplovaca koji će se obučavati na F-35 a za sudjelovanje u sudjelovanje u operacijama podrške medicinskim misijama u akcijama dostave humanitarne pomoći. Ti rezervisti služe skraćeno radno vrijeme – barem jedan vikend mjesečno i dva tjedna godišnje – i treniraju prema istom standardu kao i aktivni piloti.

Pukovnica Sabric posjeduje opsežno taktičko, borbeno i specijalno zrakoplovno iskustvo. Prije ulaska u vrh vrhova američkog zrakoplovstva, prelaska na F-35A i preuzimanja zapovjedništva 419. eskasdrilom, u 22 godine sakupila je više od 2500 sati leta na 10 različitih zrakoplova

Sabric je vježbala na T-34, T-39, T-1 i T-37., a letjela je i na T-38 Talon u simulacijama sukoba s neprijateljskim  zrakoplovima. Ono što je san hrvatskih pilota pukovnica Sabrić iskusila je prije desetak godina leteći na borbenim zrakoplovima F-15 i F-16, uključujući i poslove instruktora na F-16.

Operativno iskustvo stjecala je u operacijama “Savezničke snage” i “Trajna sloboda”, a sudjelovala je i u operacijama “Iračka sloboda” i  “Noble Eagle”.

Sabric je 1995. diplomirala na Državnom sveučilištu u Pennsylvaniji na području svemirskog inženjerstva. Također je magistrirala studije nacionalne sigurnosti na američkom vojnom sveučilištu.

“Moja obitelj vam može reći da sam oduvijek htjela biti pilot. Od malena sam bila fascinirana zrakopovima i nebom. Moj tata je bio privatni pilot. Sjećam se kako sam gledala u te zrakoplove i bila očarana. Tada sam znala da ću biti pilot.”

Kao tinejdžerka Regina Sabric otišla je u američki svemirski kamp u Huntsvilleu, Alabama, u poticajno obrazovno iskustvo za mlade mlade žene i muškarce. Tijekom školovanja dobila je licencu za privatnog pilota.

Sabrić smatra da je njezino opsežno obrazovanje, karijera i iskustvo u zrakoplovstvu prednost: “Nemam tipičnu letačku karijeru. Imala sam priliku upravljati različitim zrakoplovima i sudjelovati u misijama. Mislim da me to učinilo boljim pilotom jer sam imala prilike iskusiti toliko izvan borbenog svijeta. “

S obzirom na njeno pilotsko iskustvo, moć zrakoplova F-35A kojima upravlja i zapovjedanje 49. eskadrilom, pukovnica Sabric pridružuje se najelitnijoj razini borbenih pilota na svijetu.

Postoje samo tri žene koje lete F-35A Lightning II u aktivnom zrakoplovstvu. Pukovnik Sabrić je prva i jedina žena koja se trenutno nalazi u zrakoplovnoj pričuvi F-35A.

– Još sam nova u zrakoplovu. Svakim letom ste naučili nešto novo, tako da što ću i dalje letjeti i dalje ću učiti. Ono što F-35A donosi, to je svjetlosna godina ispred zrakoplova četvrte generacije.

Ako piloti Hrvatskog ratnog ratnog zrakoplovstva neće (još uvijek) letjeti na F-16, imamo jednu Hrvaticu za koju su Šesnaestice daleka prošlost i koja upravlja zrakoplovima pete generacije F-35A ‘nevidljivi’.

Marko Marković/Foto:USAF /Todd Cromar