Proslavljena 1044. Festa svetog Vlaha

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. veljače 2016. - 9:40

Jučer je u Dubrovniku proslavljen blagdan svetoga Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika.

Tradicionalnim puštanjem golubica ispred crkve svetog Vlaha i podizanjem barjaka dubrovačkog parca na Orlandov stup otvorena je 1044. Festa svetog Vlaha.

Otvaranje ovogodišnje Feste uveličao je i Papin izaslanik kardinal Vinko Puljić koji je jučer predvodio euharistijsko slavlje u koncelebraciji hrvatskih nadbiskupa i biskupa.

Ispred crkve sv. Vlaha, uz mnoštvo vjernika, okupilo se dvadesetak biskupa i nadbiskupa, kako hrvatskih tako i gostiju iz inozemstva, izaslanika biskupa, redovničkih provicijala i provincijalnih poglavarica i izaslanica, predstavnika drugih vjerskih zajednica. Nazočni su bili i državni, županijski i gradski dužnosnici, među njima gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. Mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha pročitao je čestitke pristigle sa svih strana za Festu. Festanjuli kapetan Zvonimir Cetinić i obrtnik Anto Pavlović podigli su barjak sv. Vlaha na Orlandov stup, a svi nazočni, predvođeni katedralnim zborovima, zapjevali su himnu sv. Vlaha. Nakon ceremonije otvaranja, brojni vjernici su pohrlili na tradicionalno grličanje u novoobnovljenu crkvu sv. Vlaha.

Na svečanoj misi nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar kulture Zlatko Hasanbegović te potpredsjednik Sabora Ante Sanader.

„Ponosna sam na volju Dubrovčana za održavanjem tradicije i njegovanjem Feste svetoga Vlaha. Ova je Festa za mene najljepše vrijeme u Dubrovniku. Vi ste blagoslovljeni što živite u ovom Gradu, ali ja svaki put iznova mogu osjetiti tu veličanstvenu ljepotu. Za mene je Dubrovnik najljepši na svijetu“, istakla je predsjednica Republike Hrvatske.