Preminuo redatelj Lukas Nola

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 29. listopada 2022. - 19:28
Autor: 

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je umro filmski redatelj Lukas Nola (58), dobitnik više nagrada, među njima i državne nagrade "Vladimir Nazor" kao i nagrada na Pula film festivalu.

Lukas Nola je rođen 1964. godine u Zagrebu studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. godine filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je radio kao izvanredni profesor.

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom "Dok nitko ne gleda" (1993).

Državnu nagradu "Vladimir Nazor" dobio je 1995. godine za film "Svaki put kad se rastajemo" te 2001. za film "Rusko meso".

Za igrani film "Svaki put kad se rastajemo" u Puli je 1994. godine dobio Zlatnu arenu za scenarij, a za film "Nebo, sateliti" je 2000. godine dobio Zlatnu arenu za režiju te za film "Sami" 2001. godine Posebnu Zlatnu arenu.

Režirao je i na televiziji i u kazalištu, pisao i dramske tekstove, režirao više eksperimentalnih filmova. Mini dramsku seriju "Čuvar dvorca" Nola je kao scenarist i redatelj napravio za HRT, a serija je 2018. prodana svjetskom televizijskom tržištu.

Lukas Nola objavio je i knjigu "Bilo je dobro, bilo je toplo".