Predstavljanje Iseljeničkoga zbornika u Matici

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. veljače 2019. - 10:34

Predstavljanje zbornika koji svojom građom i sadržajem ruši stereotipe o hrvatskim iseljenicima, održat će se četvrtak 7. veljače u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika.

Građa zbornika raspoređena je na 436 stranica i ilustrirana sa 110 fotografija, zrcaleći recentno iseljeničko stvaralaštvo od umjetnosti do znanosti. Sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku, Zbornik 2019. ima osam tematskih cjelina koje se sastoje od 32 samostalna autorska priloga.

Zbornik će predstaviti prof. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Milan Bošnjak, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te urednica Vesna Kukavica. Voditeljica promocije je prof. Ljerka Galic.

Autori Matičina ljetopisa činjenično ruše stereotipe o našoj dijaspori, predočavajući nam autentični mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća, čiji naraštaji djeluju izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenog svijeta.  Građa je raspoređena na 436 stranica i ilustrirana sa 110 fotografija, zrcaleći recentno iseljeničko stvaralaštvo od umjetnosti do znanosti.

Jezični resursi na Mreži u otvorenom pristupu, pozitivne promjene statusa i normi hrvatskoga jezika tijekom posljednjih četvrt stoljeća u fokusu su odabranih autora ovogodišnjeg sveska, a prigodom pete obljetnice uvrštenja hrvatskoga u službene jezike EU – čije izvorne govornike nalazimo na sociolingvističkoj karti svijeta na svim meridijanima.