Festival će u Zagrebu trajati do 27. rujna, kada će se dodijeliti nagrade najboljim filmovima, a 29. i 30. rujna odlazi u Art kino u Rijeci. Ulaz na sve programe je besplatan, no ulaznice treba preuzeti online preko sustava Entrio.

"Organiziranje festivala uvijek je stresno, a u ovoj godini bez presedana za sve djelatnosti bilo je posebno napeto", rekla je Marina Kožul, koja je uz Marija Kozinu i Tenu Trstenjak bila zadužena za program i selekciju.

Donedavno su mislili da će se festival održati u hibridnom obliku, uživo i online, da neće imati nijednog međunarodnog gosta, te da će trebati dubinski promisliti djelatnost kojom se bave jer ona doista uključuje kolektiv i društvo.

"To se preokrenulo u posljednja dva tjedna, možemo čak reći da smo mi koji se bavimo kulturom i umjetnošću u siromašnim zemljama naučeni na brzo prilagođavanje i snalaženje u različitim rubnim situacijama, no odustali smo od nekih programa, jer za njih jednostavno nije vrijeme", dodala je.

Festival se održava u Kinu SC-a u koje se zbog novih okolnosti vraćaju mnogi filmski festivali - uskoro će se ondje održati Animafests i ZagrebDox, a ove jeseni još se očekuje i Zagreb Film Festival. Naime, Studentski centar najmanje je oštećen u potresu, nije stradao u poplavi, a prostorno omogućuje fizičko distanciranje.

"Ono što bi nas ohrabrilo, bio bi zajednički napor na svim razinama da se donese neka razgovijetna odluka vezana uz taj golemi kulturni kapital u središtu grada. Posljednjih desetljeća svi hrvatski gradovi u svojim mogućnostima itekako rade i investiraju u kulturnu infrastrukturu, a izgleda da Zagrebu to nije bilo bitno", ustvrdila je Kožul.

Selektori kažu kako je eksperimentalni i umjetnički film po svojoj definiciji introspektivan i opservacijski, pa što do izražaja dolazi osobito u novonastalim okolnostima izazvanima pandemijom. "Takvi su nam filmovi potrebniji nego ikad, filmovi koji nam pomažu razložiti svijet u nama i oko nas, privatni, a javni ili materijalistički, a idealistički", istaknuli su.

Večer otvorenja prikazuje prvu od pet ovogodišnjih natjecateljskih sekcija, "Bjegovi",  koja se sastoji od šest filmova koji se bave različitim vrstama bijega – iz prepoznatljive svakodnevice u vlastiti unutrašnji svemir, u apstrakciju i mimikriju, ali i o pokušajima bijega iz restriktivnih sustava – društvenih očekivanja, roda ili videoigara – u potragu za vlastitim područjem slobode.

Natjecateljski program  obuhvaća 29 filmova iz svih krajeva svijeta, od Argentine, Brazila i SAD-a, preko Austrije, Francuske i Velike Britanije pa sve do Australije, Južne Koreje i Hong Konga, a tu su i  tri hrvatska filma.

Filmovi u konkurenciji natječu se za tri jednako vrijedna Grand Prixa, o kojima će odlučiti tročlani žiri - Davor Sanvincenti, Randa Maroufi i Maria Palacios Cruz, a koji će se predstaviti programima organiziranim oko tema privatnih arhiva, ženskih identiteta i procesom filmskog stvaranja.

Svoje će nagrade dodijeliti i Žiri kritike - Luka Antonina, Ana Kutleša i Dina Pokrajac, a i publika odlučuje o najboljem filmu glasanjem nakon svake projekcije

Prije samog otvaranja prikazani su "Refleksi", program hrvatskih filmova, s četiri hibridna naslova, čiji autori istražuju arhitekturu osobne i kolektivne povijesti, uz razgovor s autorima.

Uz konkurenciju i programe žirija, 25 FPS Festival donosi nekoliko programa u kojima će se moći pogledati audiovizualni performansi te klasici filmske avangarde:  kontrakulturalni klasik "Pogrebna povorka ruža" u Kinu 23, nastup Junga An Tagena i Rainera Kohlbergera u programu Expanded Cinema te izbor recentnih radova legendarnog Nathaniela Dorskog.

Organizatori apeliraju na odgovorno ponašanje posjetitelja zbog sprječavanja zaraze koronavirusom. U svim zatvorenim prostorima Studentskog centra potrebno je nositi masku. Za vrijeme projekcije nije nužno nositi masku, no nošenje maske se preporuča.

Prije ulaska u dvoranu obavezna je dezinfekcija ruku te mjerenje tjelesne temperature. Sjedala nisu numerirana, ali su u dvorani označena mjesta za sjedenje radi adekvatne fizičke udaljenosti među posjetiteljima.

(Hina) xagrb ysp