Orlandov stup u Dubrovniku ide na sanaciju, bit će zamijenjen replikom

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. veljače 2018. - 10:40
Autor: 

Na radnom sastanku gradonačelnika Frankovića s ministricom kulture Obuljen Koržinek i pomoćnikom ministrice Davorom Trupkovićem o nužnoj obnovi  Orlandovog stupa i proširenju buffer zone, dogovoreno je da će se početi sa svim aktivnosti, prije svega kroz izradu projektne dokumentacije prema kojoj će se sanacija izvesti.

Orlandov stup će se sukladno mišljenju struke demontirati i sanirati u radioničkim uvjetima, te u konačnici pohraniti na usuglašenoj lokaciji, dok će se na mjesto originala postaviti replika.

Tema sastanka bilo je i proširenje tzv. buffer zone zaštite kulturne baštine.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je kako je novi prijedlog 'buffer zone' dostavljen UNESCO-u te se očekuje suglasnost. Do definiranja konkretne buffer zone, odnosno izrade Studije utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessment) za obuhvat proširene zaštitne zone, neće se izdavati nove građevinske dozvole, istaknuto je na sastanku.

'Zajednički stav Grada Dubrovnika i Ministarstva jest da se želi otkloniti i najmanja mogućnost ugroze jedinstvenih vizura Dubrovnika te bogate povijesne i kulturne baštine kao  našega najvećeg resursa na kojem temeljimo budući održivi razvoj', priopćeno je iz  dubrovačke Gradske uprave.

Orlandov stup je najstarija sačuvana javna skulptura u Dubrovniku, a smješten je na Stradunu ispred Crkve sv. Vlaha.

Načinjen je od kamena i prikazuje srednjovjekovnog viteza s prema gore ispruženim mačem. Dubrovački povjesničari povezivali su podizanje Orlandova stupa s legendom o junaku Rolandu, koji je pomogao gradu u borbi protiv Saracena u 8. stoljeću. Vjerojatnija je teorija da je postavljen za vrijeme boravka cara Žigmunda Luksemburškoga u Dubrovniku, nakon poraza u bitki kod Nikopolja 1396. godine. Novi stup je podignut 1418. godine, a isklesao ga je talijanski gotički kipar Bonino da Milano, dok neki vjeruju da ga je za njega isklesao domaći majstor, Antun Dubrovčanin.

Iznad stupa vijorila se zastava Dubrovačke Republike koja je isticala neovisnost Republike. Glasnici su kraj stupa objavljivali odredbe i važne obavijesti, a tu su se i izvršavale kazne koje su u penalizacijskom sustavu Republike katkad bile surove.