Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića

Time to read
4 minutes
Read so far

Nedjelja, 30. lipnja 2019. - 10:43

Doći u Podravinu, a ne posjetiti rodnu kuću velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici bila bi prava šteta. Donedavno neuređena, nije privlačila velik broj posjetitelja, a sve se to promijenilo ovih dana. Općina Pitomača obećala je i u samo godinu dana završila velik projekt – obnovu rodne kuće i otvorenje Interpretacijskoga centra Petra Preradovića. Petar Preradović rođen je 1818. u Grabrovnici kraj Pitomače. Otac mu je bio austrijski podčasnik pa ga je majka, nakon očeve smrti poslala u Vojničku akademiju u Bečko Novo Mjesto. Kao časnik službovao je u Milanu, Zadru, Zagrebu, Cremoni, Beču i drugim mjestima Habsburške Monarhije. Sudjelovao je u gotovo svim tadašnjim ratnim pohodima austrijske vojske. Karijeru je završio u činu generala, a bio je i pobočnik bana Josipa  Jelačića. Pjesme je počeo pisati na njemačkom jeziku, za vrijeme školovanja. S preporodnim idejama upoznao ga je Ivan Kukuljević Sakcinski. Cijelo 19. stoljeće, uz Ivana Mažuranića i Stanka Vraza, bio je središnji autor hrvatskog književnoga kanona sa statusom nacionalnog barda. Ubraja se u navažnije pjesnike hrvatskog romantizma.

- Cilj obnove rodne kuće našega velikog pjesnika bio je da ona bude prepoznatljiva izvana, da eksterijer kompletnog prostora zadrži onaj štih koji je imao i u vrijeme nastanka te kuće. Ali isto tako da unutrašnjost kuće poprimi takve sadržaje koji će moći dati jedan multifunkcionalni prostor, da ne bude to samo prostor koji će predstavljati Petra Preradovića kao pjesnika, nego Petra Preradovića u svim njegovim segmentima. Dakle, od onih mističnih djela poezije, od Petra generala, od Petra djeteta, od Petra svjetskog putnika, od Petra ljubavnika i sve to skupa. Nastojat ćemo kroz sadržaj prostora unutar kuće prikazati i učiniti taj prostor atraktivnim - objašnjava projektant obnove Rajko Stilinović.

 Dakle, prošle godine smo rekli: "idemo u obnovu", ove godine kažemo: "obnovili smo". Pozitivna je reakcija ljudi jer će mnogi sudionici javnoga života korisiti taj prostor. Tu mogu biti mnoge prezentacije, od novih proizvoda, do predstavljanja, seminara, dakle sve može biti jako zanimljivo i nastojat ćemo da ono što Ogulin, kroz dom Ivane Brlić-Mažuranić pruža djeci diljem Hrvatske koja ih posjećuju, da istu tu atraktivnost imamo i u Grabrovnici - dodaje.

U sklopu Centra je i veliki Petrov vrt:. - Taj vrt bi trebao pružiti upravo sadržaj u eksterijeru koji bi zajedno s domom Petra Preradovića mogao dati jednu veliku ponudu, koji bi mogao okupiti ako treba i tisuću posjetitelja u određene dane: početak proljeća, tamo oko 19. ožujka, pjesnikova rođendana i kada je već ugodno boraviti vani. Tako da se nadamo da ćemo u drugoj fazi, kada će općina Pitomača uložiti još više truda i novca, da ćemo i taj vrt napraviti isto kao jedan vanjski interpretacijski centar.

Nakon dugotrajnog procesa planiranja, projektiranja i izvođenja radova, rodna kuća Petra Preradovića temeljito je obnovljena i u njoj je postavljena nova suvremena izložba nadahnuta pjesnikovim likom i djelom.

Interpretacijski centar pod nazivom "Kuća Petra Preradovića", prema Stilinovićevim riječima trebao bi postati kulturna riznica, mjesto kreativnosti i razvoja zajednice, obrazovni centar i prostor cjeloživotnog učenja, mjesta istraživanja, interpretacije, intelektualne razmjene i uživanja.

- Svi radovi i oprema u Centru nabavljeni su uz financijsku pomoć europskog fonda Prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice te sredstava Općine Pitomača - ističe načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

Općina je dugo planirala taj projekt: - To već traje osam, devet godina. Međutim, nikada u potpunosti nismo mogli zatvoriti financijsku konstrukciju. I evo, osmjehnula nam se sreća, sve se lijepo poklopilo, kako mi to volimo reći. Zahvaljući, sigurno ministru Tolušiću, kada je još bio u Ministarstvu regionalnog razvoja, uspjeli smo to ostvariti prekograničnom suradnjom s našim partnerima iz Mađarske. Ovo prekrasno izdanje koje ste vidjeli i svojim očima, da je stvarno i prekrasno uređeno, ima jedan štih modernijega stila, ali ima i ovaj dio staroga stila. Tako da je iznimno pogođeno i ja se veselim ovom projektu koji će zasigurno oživjeti. Ovo je oblik kulturnoga turizma i kada povežemo to s vinskim turizmom, s lovom i ribolovom, i kada ujedinimo sve te dijelove, onda će to biti pravi turizam.

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici podignuta je u 18. stoljeću. Kuća sama po sebi kao stara građevina posebnog stila za ovaj kraj predstavlja veliku povijesnu vrijednost. Za vrijeme Vojne krajine služila je kao graničarska "štacija". Nakon razvojačenja u drugoj polovici 19. stoljeća pa do prije četrdesetak godina u njoj je bila smještena lugarnica, a pred obnovu 1963. godine služila je kao skladište poljoprivredne zadruge. Sredinom 1909. godine na nju je postavljena spomen ploča od bijelog mramora s tekstom: U ovoj kući rodio se hrvatski pjesnik Petar Preradović 19. ožujka godine 1818. Postavio hrvatski narod 1909. Polovicu zgrade na dvorišnoj strani zapremala je dvorana s pozornicom dok je u prednjem dijelu, osim prostora knjižnice i čitaonice bio uređen Preradovićev muzej, smješten u dvije prostorije. Tijekom obnove 1963. godine uređene su sve tri etaže, podrum, prizemlje i prvi kat.

- Ovdje od predmeta imamo jednu skulpturu koja je bila u prijašnjem postavu, to je bio dar Preradovićevih potomaka iz Zagreba. Imamo orginalnu prvu zbirku Preradovićevih pjesama, "Pervenci" i sve ostale zbirke njegovih pjesama koje su izdane nakon njegovag života. I imamo tu još nekoliko etnografskih predmeta koji su bili u starom postavu kao jedna škrinja iz 1866. godine pa onda jedna stara komoda, pa tu je jedan stol i klupa, i imamo jedan album s fotografijama koje su nastale vezano uz obnovu kuće iz 1968. godine, a od ostalih izložaka tu su umjetničke slike koje su nastale kao inspiracija, odnosno nadahnuće Preradovićem i njegovim djelo. Tako tu imamo niz umjetnika koji su slikali ili Petrov porter ili kuću ili taj naš okoliš. Ali imamo i jednu orginalnu sliku Preradovićeve kćeri, Zore Preradović - govori kaže voditelj projekta "Preradović i Csokonay" Marinko Barčan.

Posebna atrakcija nalazi se u podrumu Preradovićeve rodne kuće. Riječ je o hologramu pomoću kojega posjetitelji dobivaju priliku za intiman susret s pjesnikom koji im "osobno" govori o svojem životu kroz sedam specifičnih priča utemeljenih na povijesnim podacima.