Mark Lanegan ponovno u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. rujna 2014. - 10:23
Autor: 

Nakon prošlogodišnjeg rasprodanog koncerta u kinu Studentskog centra, Mark Lanegan ponovo se vraća u Zagreb, 27. veljače iduće godine kada će nastupiti u konceptulanoj galeriji suvremene umjetnosti Lauba, priopćio je danas organizator koncerta “Žedno uho”.

Nadolazećim koncertom u Zagrebu, Mark Lanegan predstavit će deveti album u samostalnoj karijeri “Phantom radio”, koji će se pojaviti u prodaji 21. listopada ove godine.

Zagrebački koncert Mark Lanegan Banda održava se u sklopu turneje po Balkanu u logistici Žednog uha, a koja će u veljači iduće godine obuhvatiti i Beograd (24.), Skoplje (25.), Kotor (26.).

U tridesetogodišnjoj glazbenoj karijeri, Mark je ostavio iza sebe devet solo albuma, ali također i niz albuma svirajući u američkom rock bendu Screaming Trees.

Lanegan u glazbenom životu bilježi i suradnju s izabranim glazbenicima poput Kurta Cobaina, Lead Bellyja, Queens of the Stone Age, suradnju s Isobel Campbellom, pjevačicom rock benda Belle and Sebastian. Surađivao je i s nizom različitih izvođača kojima je Markov mračno-šarmantni vokal nadodao novu uzvišenu kvalitetu: Duke Garwood, Melissa Auf der Maur, Martina Topley Bird, Creature with the Atom Brain, Bomb the Bass, Soulsavers i Mad Season.

Materijal novog albuma “Phantom Radio”, ističu iz “Žednog uha”, predstavlja kolekciju glazbenih slika divlje, buntovne i nadasve zanimljive duše Marka Lanegana, prožete poetičnim mračnim prikazima budućnosti.

Poučen iskustvom, Mark Lanegan je “Phantom Radio” skladao ne u studiju ili za pisaćim stolom, već u svakodnevnom životu hvatajući neuhvatljive linije koja spajaju fikciju i relanost. Ritam sekciju je skladao na aplikaciji za mobitel s omiljenim ritam mašinama Roland 808 i 909, inspiraciju je tražio vozeći se Los Angelesom i slušajući kraut rock, 80s New wave, garage punk radio stanice, a poeziju pisao svakoga dana, dok bi navečer većinu materijala bacao i ostavljao za njega samo one esencijane dijelove.