KUD-ovi iz cijele Hrvatske na 55. Vinkovačkim jesenima, ali na video zidu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 05. rujna 2020. - 9:18
Autor: 

Projekt „Vinkovačke jeseni u vašem gradu“ završen je i obilježen u petak navečer na PIK-ovom stanu kod Vinkovaca, te je najavljeno da će se 55. Vinkovačke jeseni održati od 17. do 20. rujna uz nastup KUD-ova iz  cijele Hrvatske, no mnogi na video zidu središnje vinkovačke pozornice.

O završnici projekta „Vinkovačke jeseni u vašem gradu“ govorio je na konferenciji za novinare vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 55. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić.

U proteklih osam dana, naime, ekipa Vinkovačkih jeseni realizirala je projekt „Vinkovačke jeseni u vašem gradu“ posjetivši 17 hrvatskih gradova, od Dubrovnika do Slavonije, i snimivši 24 KUD-a koji su pred kamerama pokazali dio folklornoga naslijeđa mjesta iz kojih dolaze.

„Iako su ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni kraće i u formi na koju nismo navikli, vjerujem da ćemo kroz tri dana pokazati da smo centar tradicijske kulture, grad koji nastoji prikazati bogatstvo i zajedništvo hrvatskog naroda“, rekao je Bosančić.

Pozvao je sve sudionike i posjetitelje kulturne tradicijske manifestacije da se pridržavaju epidemiološkim mjera, da vode računa jedni o drugima te zamolio za razumijevanje kako bi se sačuvalo zdravlje svih koji vole Vinkovačke jeseni.

Naglasio je da su ovogodišnje Vinkovačke jeseni trebale biti najspektakularnije, ali zbog epidemije to nije bilo moguće. No izrazio je uvjerenje da će 55. Vinkovačke jeseni svakako ostati zapamćene jer su organizirane u specifičnim uvjetima.

Zahvalio je i novinarima koju prate jeseni i daju im dužnu medijsku pozornost.

Tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a Stipa Đurković rekao je kako je organizacijski odbor na čelu s gradonačelnikom Bosančićem dao sve od sebe da unatoč krizi manifestacija ide dalje te da se na njoj „…pokaže ono najbolje što imamo, sve bogatstvo, tradiciju i baštinu, svu ljubav prema svojemu i domovini“.

Istaknuo je da će ta ljubav biti prikazana i kroz scenarij svečanog otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni, koje će se održati pod geslom „Curo draga iz sokaka moga“, odnosno stihom iz ljubavne pjesme „Milov'o sam garave i plave“ Ivana Kozarca.

Dodao je da je scenarij napisao Marko Sabljaković, a njime će se „…prikazati običaji i život mladih ljudi iz nekadašnjih vremena, sve uokvireno u svevremensku priču“.

Točan program i satnica održavanja svih priredbi bit će objavljena idućih dana.

Obilježavanje završetka projekta „Vinkovačke jeseni u vašem gradu“ uveličao je nastupom KUD „Slavko Janković“ iz Rokovaca-Andrijaševaca.

(Hina) xgvin ysp