Klapa Kastav oduševila u Velikoj Britaniji

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. svibnja 2019. - 8:55

Klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine osvojila je Grand Prix na 9. ''Cornwall International Male Choral Festival'' održanom u pokrajini Cornwall u Velikoj Britaniji. Hrvatska klapa osvojila je 1. mjesto u kategoriji komornih zborova.

Natjecanje na jednoj od najvećih zborskih manifestacija na svijetu namijenjenih muškim zborovima i ansamblima, odvijalo se u tri različite kategorije.  Klapa Kastav svoje prvo mjesto osvojila je po ocjeni međunarodnog četveročlanog žirija te tako dobila ujedno i najveći broj bodova u odnosu na sve ostale zborove koji su se natjecali u preostalim kategorijama. Time je osvojena Grand Prix titula festivala ''Champion Choir 2019'' popraćena trofejem The Lady Mary Holborow Trophy i novčanom nagradom od tisuću funti.

Sjajnu pobjedu Klapa Kastav je u navedenoj natjecateljskoj kategoriji ostvarila izvedbom repertoara usmjerenog sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine. Klapa je izvela skladbe: ''Ave Maria'' od Ivana pl. Zajca, ''Oče naš'' skladatelja Ljuba Stipišića, ''Linđo'' Vladimira Berdovića te poznati ''U boj, u boj!'' – iz opere Nikola Šubić Zrinjski.

Natjecanja u svim kategorijama održana su u znamenitoj katedrali u gradu Truro, a snažnu konkurenciju činilo je 59 zborova iz 9 zemalja svijeta: Australije, Finske, Južnoafričke Republike, Kanade, Litve, Nizozemske, Rusije i Velike Britanije. Klapa Kastav bila je jedini, te ujedno i prvi predstavnik Hrvatske na ovom uglednom Festivalu koji se od 2003. održava svake druge godine. Za vrijeme trajanja manifestacije održano je više od 50 koncerata na preko 40 različitih lokacija diljem britanske pokrajine Cornwall.

Pored natjecateljskog nastupa, Klapa Kastav je održala i dva cjelovečernja koncerta u Katedrali u gradu Truro. Našoj klapi pripala je i čast biti jednim od četiri odabrana ansambla između svih zborova sudionika koji su nastupili na koncertnoj matineji u čuvenom Minack Theatreu. Riječ je o kultnom amfiteatru Velike Britanije, pokraj grada Porthcurno, na čijoj su pozornici, od njegovog osnutka 1932. do danas, nastupili brojni poznati britanski te umjetnici iz čitavog svijeta.