Hrvatski film "Tereza 37" konkurira za nagradu u španjolskoj Valenciji

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. rujna 2020. - 10:43
Autor: 

Hrvatska drama "Tereza 37" konkurirat će u listopadu za nagradu na filmskom festivalu Mostra de València-Cinema del Mediterrani, priopćio je organizator iz španjolskog primorskog grada Valencije. 

Za nagrade tog mediteranskog festivala u Španjolskoj natjecat će se deset filmova izabranih među 750 prijava.

"To je film redatelja Danila Šerbedžije u kojem se ističe moćni nastup glumice Lane Barić, ne samo zbog uvjerljive interpretacije glavnog lika, žene obilježene abortusima, nego i zato što je ona autorica scenarija", navedeno je u priopćenju festivala o filmu "Tereza 37".

To je drama o 37-godišnjoj Terezi, koja je deset godina u braku s pomorcem Markom (Leon Lučev), ali ne uspijeva iznijeti trudnoću. Želja za djetetom je velika, kao i očekivanja rodbine. Puna boli i zatvorenosti u sebe, što čak i fizičkim držanjem potvrđuje, Tereza odlučuje poduzeti sve da dođe do djeteta i promijeni svoj život. Ne govoreći nikomu ništa, upušta se u zbivanja koja ne mogu dobro završiti, osim dati nadu.

Film će tijekom festivala u Valenciji biti prikazan u kinima Babel i Filmoteca, od 22. listopada i 1. studenog, a konkurirat će za Zlatnu, Srebrnu ili Brončanu palmu, jednu od tri nagrade koje se dodjeljuju.

"Terezi 37" konkurira devet filmova: albansko-kosovarski "Zana"(Antoneta Kastrati), alžirski "Paysages d'automne" (Merzak Allouache), palestinski "Between Heaven and Earth" (Najwa Najjar), sirijski "The End Will be Spectacular" (Ersin Çelik), portugalski "Mosquito" (João Nuno Pinto), talijanski "Favolacce" (Fabio i Damiano D'Innocenzo), egipatski "Luxor" (Zeina Durra), grčki "Kala Azar" (Janis Rafa) i makedonski "Willow" (Milčo Malčevski).

Ovo će biti 35. izdanje ovog festivala na kojem se prikazuju filmovi iz zemalja Sredozemlja, a organizator ističe kako je ove godine bio zaprimio rekordnih 750 prijava.

(Hina) xmdob ybr