Hrvatska od EU-a dobiva 22 milijarde eura pomoći! To je dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve fondove

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 21. srpnja 2020. - 9:08

John Thys

Nakon pet dana maratonskih pregovora, usporedivima čak i s onim iz Nice 2000. godine, lideri zemalja članica Europske unije, okupljeni u Europskom vijeću pod vodstvom Charlesa Michela, konačno su postigli dogovor oko paketa pomoći Next Generation EU i višegodišnjeg financijskog okvira, to jest proračuna EU za narednih 7 godina, piše Jutarnji list.

Ukupno je dogovoreni paket težak čak 1,83 bilijuna eura (1830 milijardi eura).

Od toga se 750 milijardi eura odnosni na fond pomoći državama članicama pogođenima koronakrizom, oko čega su se i najviše lomila koplja. Nakon mnogo kompromisa on je prihvaćen u Europskom vijeću tako da 390 milijardi eura bude u obliku bespovratne pomoći, a 360 milijardi u obliku povojnih zajmova. Originalani omjer, prema prijedlogu Angele Merkel i Emmanuela Macrona, bio je 500 milijardi eura bespovratne pomoći i 250 milijardi zajmova.

Sedmogodišnji proračun je pak težak 1074 milijarde eura.
Konačno, Hrvatskoj je iz fonda oporavka i sedmogodišnjeg proračuna ukupno ide 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove. Jutros je to na svojem Twitter profilu istaknuo i premijer Andrej Plenković.

- Završio je sastanak #EUCO. Usvojili smo #NextGenerationEU i #EUBudget za idućih sedam godina. U donosimo 22 milijarde € koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje - napisao je Plenković.