Film "Ribanje i ribarsko prigovaranje" premijerno na Hvaru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. rujna 2020. - 12:03
Autor: 

Premijerom 18. rujna u Starom Gradu film "Ribanje i ribarsko prigovaranje" Milana Trenca, nastao po književnom djelu Petra Hektorovića, vraća se na otok Hvar gdje je većim dijelom sniman.

Ta povijesna drama snimana je tijekom rujna i listopada 2018. godine na autentičnim lokacijama na Hvaru, Braču i Šolti, a jezik kojim se u filmu govori je starogrojski dijalekt iz kojeg su izbačeni talijanizmi.

Nakon Starog Grada, uslijedit će projekcije i u gradu Hvaru te Jelsi, a u  kinima počinje igrati 8. listopada, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film Ribanje i ribarsko prigovaranje svjetsku je premijeru imao početkom rujna na Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio tri Zlatne Arene: za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija), sporednu mušku ulogu (Leon Lučev) i za glazbu (Igor Paro).

Milan Trenc, koji osim režije potpisuje scenarij, rekao je kako je adaptacija djela Petra Hektorovića iz polovice 16. stoljeća bila "uspon na brdo za koje su rijetki smatrali da ga je moguće osvojiti."

Petra Hektorovića glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev utjelovljuje ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić. Časnu sestru koja brine o pjesniku glumi Inge Appelt, Filip Mayer je mladi Hektorović, a Romina Tonković pučanka u koju se zaljubljuje.

Prema važećem kurikulumu, Hektorovićev klasik na popisu je preporučenih djela za srednje škole, a sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo gledanje Trencovog filma srednjoškolskim nastavnicima koji s učenicima planiraju odlazak u kino u nastavnoj godini 2020./2021., kao dio nastave Hrvatskog jezika ili drugih predmeta.

U preporuci Ministarstva ističe se kako je to vrijedno djelo koje bi srednjoškolci trebali pogledati, ne samo kao izvor koji će im omogućiti analizu i usporedbu originalne i ekranizirane verzije, odnosno književnog i audiovizualnog jezika, već i djelo koje će ih približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet.

Uz filmove "Moj dida je pao s Marsa" i  "Dnevnik Diane Budisavljević" to je već treći hrvatski film na velikim ekranima koji je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Film je nastao u produkciji Studija devet, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Stari Grad, Grada Hvara i Jadrolinije, a za distribuciju je zadužen Blitz.

(Hina) xagrb ydgk