Državni tajnik RH Milas u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 02. ožujka 2021. - 9:26

Foto: jutarnji.hr

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravi 2. i 3. ožujka u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama.

Državni tajnik Milas u pratnji savjetnika s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu dr. sc. Milanom  Bošnjakom sudjelovat će na sastanku u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju s veleposlanicom Nives Tiganj i suradnicima, a potom će se održati sastanak s gđom Fatmire Isaki, zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom Međuvladinog mješovitog odbora za za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije.

Milas će se sastati i s predsjednicom Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nevenkom Kostovskom, članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Nenadom Živkovićem, mons. dr. sc. Kirom Stojanovim i biskupom Skopske biskupije u Biskupskoj rezidenciji. Na kraju boravka u Skopju održat će sastanak s hrvatskim udrugama.

Nakon boravka u Skopju, delegacija predvođena državnim tajnikom Milasom 3. ožujka boravit će na Kosovu, prvo u mjestu Letnica gdje će se susresti s veleposlanicom Danijelom Barišić.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano skrbi o hrvatskoj nacionalnoj manjini koja živi u 12 europskih država, pruža sustavnu podršku kroz različite potpore kojima jača i njeguje stoljetni hrvatski identitet kojeg pripadnici hrvatske nacionalne manjine čuvaju i prenose kroz generacije.

Cilj posjeta državnoga tajnika Milasa je jačanje i unaprjeđenje izrazito dobre bilateralne suradnje te ulaganje dodatnih napora kako bi Republika Sjeverna Makedonija čim to bude moguće definirala status hrvatske nacionalne manjine, sukladno vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu između dvije države iz 2007. godine. Vrlo je važan i susret s predstavnicima hrvatske manjine kako bi im zahvalio na njihovom radu na očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta, a posebno rada koji uključuje djecu i mlade te kako bi ih potaknuo da budu aktivan dio društva – da žive punim plućima u svojoj životnoj sredini i budu uvijek svjesni svojih korijena.