Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević” – izlaganje crnogorskog istraživača i publiciste Nenada Stevovića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. svibnja 2022. - 19:55

Na tribini koju je u dvorani Gradske opštine Stari Grad organizovala Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević” govorio je crnogorski istraživač i publicista Nenad Stevović, glavni i odgovorni urednik časopisa Identitet. Stevović je dao osvrt na hrvatsko-crnogorske kulturne odnose, vjersku toleranciju i položaj katoličke crkve u Crnoj Gori za vrijeme vladavine knjaza/kralja Nikole I Petrovića.

U sklopu bogate i složene manifestacije održana je projekcija dokumentarno igranog filma Stipa Ercegovića „Ilija Okrugić – domovino slatko milovanje”. Knjaz Nikola I je dramskog pisca, pjesnika, kompozitora i katoličkog sveštenika Iliju Okrugića (1827-1897) odlikovao Ordenom knjaza Danila I četvrtog stepena.

Nenad Stevović je knjižnici i čitaonici Zajednice Hrvata Beograda „Tin Ujević” uručio vrijedan poklon, Barski misal, pretisak katoličke bogoslužbene knjige na slovenskom jeziku. Barski misal prvi put je korišćen u Crnoj Gori na liturgiji održanoj 1. januara 1895. godine i predstavlja rezultat težnji knjaza Nikole I i biskupa Josipa Juraja Štrosmajera u cilju uvođenja slovenskog jezika kao liturgijskog u katoličkoj crkvi u Crnoj Gori.

Izvor: montenegrina.net