Vatikan odlučio: Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 09. veljače 2020. - 10:19

Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma. Tu je odluku vatikanska kurijalna Kongregacija za bogoštovlje i sakramenta danas obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu, gdje je sv. Lepold djelovao do smrti kao karizmatičan ispovjednik, sazdano njegovo svetište u kojemu je i sahranjen.

Odluka je objavljena uoči katoličkoga Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11 veljače. Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato jer je bolovao od raka jednjaka, od kojega je i umro 1942 u Padovi.

Prijedlog Kongregaciji uputio je 2016 padovanski biskup Claudio Cipolla, na inicijativu otaca franjevaca kapucina, kojima je pripadao i sv. Leopold, te skupine padovanskih liječnika, ne samo onkologa.

Otac Lepold je rođen 1866 u Hercegnovome kao Bogdan Ivan Mandić, bio je dakle Bokelj, ali poljičkog porijekla (iz Mandićâ kod Zakučca). Još u djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih.

Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište u Udineu pa u Bassanu, gdje je ušao u kapucinski red. Za svećenika je zaređen 1890.

Zabilježeno je da je kao mladomisnik svojim redovničkim poglavarima izjavio želju da se vrati u domovinu i radi na sjedinjenju Katoličke crkve i pravoslavnih crkava. I kasnije je naglašavao ekumensko poslanje.

Blag i učen, bio je samostanski poglavar u Zadru, nakratko u Rijeci, pa u Kopru, a ostatak života proveo je u Padovi, gdje je bio odgojitelj studenata filozofije i profesor patrologije. U obližnjoj Veneziji je jednom tjedno poučavao kapucine hrvatskome.

Od 1906. do smrti (uza stanku za prvoga svjetskog rata kada su ga Talijani konfinirali kao Slavena) svoj je pomiriteljski apostolat provodio u ispovjedaonici, na glasu svetosti kao tješitelj, pa su poslije njegove smrti milosti i ozdravljenja višeput pripisivane njegovu zagovoru.

Beatificirao ga je sv. Pavao VI a kanonizirao sv. Ivan Pavao II. Za pontifikata pape Frane njegovo tijelo je iz Padove dopremljeno u Rim, istodobno kad i tijelo sv. o. Pija iz Pietrelcine, kako bi bili izloženi štovanju vjernika u Vatikanskoj bazilici sv. Petra u povodu Svete godine milosrđa, jer su se obojica odlikovali oprostom i milosrđem, objasnio je tada kardinal Rino Fisichella.