Razgovor ministara kulture Crne Gore i Hrvatske o Bokeljskoj mornarici

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. veljače 2018. - 8:37
Autor: 

Crnogorski i hrvatski ministri kulture Aleksandar Bogdanović i Nina Obuljen Koržinek razgovarali su u nedjelju u Kotoru o spornoj kandidaturi Crne Gore za uvrštenje Bokeljske mornarice na UNESCO-ov popis kulturne baštine bez navođenja da se radi o baštini hrvatskog naroda, a Bogdanović je rekao kako ta hrvatska kulturna vrijednost pripada svim građanima Crne Gore.
Crna Gora je pokrenula nominaciju Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna za UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bez navođenja kulta Svetog Tripuna i hrvatskog naroda koji je stvarao i do danas je baštinik nasljeđa Bokeljske mornarice.

Bogdanović je istaknuo kako je “Bokeljska mornarica kulturna vrijednosti koja pripada svim građanima Crne Gore i s kojima svako ima pravo da se identificira”, navedeno je u priopćenju crnogorskog ministarstva kulture nakon sastanka s ministricom Obuljen Koržinek.

“Ministri su se suglasili da će o ovom pitanju stručnjaci dviju zemalja u narednim danima intenzivno surađivati kako bi pokušali da u direktnoj komunikaciji izbjegnu sve eventualne nesporazume i otvorena pitanja”, ističe se u priopćenju.

Hrvatska želi da nominacija za upis Tripundanskih svečanosti i Kola na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bude zajednička nominacija Hrvatske i Crne Gore.

Ministri su razgovarali i o zajedničkim projektima dviju država koji se realiziraju i onim koji u narednom periodu mogu ojačati i unaprijediti suradnju.

Obuljen Koržinek je istakla kako je Hrvatska zainteresirana da zajedno s Crnom Gorom aplicira kod fondova EU u oblastima suvremenog stvaralaštva i kulturne baštine, priopćeno je.
“Osobito je prepoznat potencijal koji nudi fond EU, Kreativna Europa, a koji, kako su zaključili sugovornici, do sada nije iskorišten na pravi način”, stoji u priopćenju.
Dogovoreno je da se u suradnji deskova za Kreativnu Europu zajedno animiraju institucije i pojedinci u oblasti kulture kako bi se iskoristili sve mogućnosti tog fonda, navodi se u priopćenju.