Poglavlje 8 otvaramo do kraja godine

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 17. srpnja 2019. - 8:42
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo intervju sa zastupnikom Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem, koji je izašao u Dnevnom listu "Pobjeda".

POBJEDA: Iz Evropske unije ovih dana dolaze različite poruke kada je u pitanju njeno proširenje na Zapadni Balkan. Predsjednik Francuske Emanuel Makron svojim izjavama zatvara vrata a kancelarka Njemačke Angela Merkel ohrabruje države kandidate. U kojoj mjeri to zbunjuje države kandidate?

Dodatno: Da li je možda izjava Makrona proizvod nervoze jer u tom momentu nijesu bili izabrani čelni ljudi EU?

Evropska unija je zamišljena kao tvorevina koja se nezaustavljivo širi dok sve države Evrope ne budu dio iste porodice. Stopirajući integraciju, Unija bi izgubila smisao, tako da mislim da Makronove izjave, iako postoje razlozi za zabrinutost po pitanju dinamike prijema novih članova, ne održavaju stav većine država članica, pa tako i ne predstavljaju rigidan stav. To potvrđuje i izjava njemačke kancelarke koja vjeruje u evropsku perspektivu država kandidata.

Što se tiče pitanja da li nas zbunjuje – ne. Evropske integracije treba shvatiti kao priliku za reformu društva, podsticanje demokratskih vrijednosti i vladavine prava, a članstvo u EU kao logičan slijed događaja.  Imajući to u vidu, bez obzira na budućnost Evropske unije, Crna Gora treba da koristi benefite i prilike koje joj pruža proces integracije, zbog unapređenja sveukupnih društvenih prilika i zarad interesa svojih građana, pa tek onda zbog članstva u EU kao takvog.

POBJEDA: Da li je potencijalni  izbor Njemice Ursule fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije dobar znak za region?

Uzimajući u obzir zvačni stav Njemačke u pogledu širenja Evropske unije u skladu sa kojim se od njemačkih zvaničnika mogu čuti samo poruke ohrabrenja za dalje reforme i ispunjavanje kriterijuma za što brže članstvo u EU država kandidata, izbor gđe Lajen svakako je dobar za region. Njemačka je od samog početka podržavala Crnu Goru na njenom putu ka EU, tako da vjerujem da će i u narednom petogodišnjem mandatu novo rukovodstvo EU isticati lidersku poziciju Crne Gore u procesu integracije, i učiniti postignute rezultate vidljivim.

POBJEDA: Zbog krize u EU usporen je i crnogorski put ka EU integracijama, jer je otkazana međuvladina konferencija koja je trebalo da se održi krajem juna. Šta mi u međuvremenu treba da uradimo kao domaći zadatak?

Cijela 2019. godina je, kao izborna, razumljivo specifična, prije svega jer su ove godine debate o budućnosti Unije i Bregzitu, kao ključnim pitanjima, kulminirale, što se odrazilo na slabiju dinamiku pregovaračkog procesa. Jasno je da se Unija morala pozabaviti prije svega sobom i konsolidacijom unutrašnjih prilika, a onda napretkom država koje pristupaju. Raduju poruke evropskih zvaničnika iz kojih se može zaključiti da se samo pristupanje novih članica doživljava kao prilika za konsolidaciju same Unije i potvrde uspješnosti evropskog projekta. Imajući sve ovo u vidu, očekujem da ćemo do kraja godine otvoriti preostalo poglavlje 8 – Konkurencija, a onda od naredne godine krenuti sa privremenim zatvaranjem poglavlja.  Već smo u nekoliko poglavlja dostigli traženu spremnost, ali napredak, kao što znate, ne zavisi samo od ispunjenih domaćih zadataka, nego i političke volje samih članica. Zato sam i naglasio da vjerujem da će novo rukovodstvo EU prihvatiti postignute rezultate i omogućiti nam bržu dinamiku pregovoranja i skorije članstvo.

S druge strane, mi moramo nastaviti vrijedno da radimo na ispunjavanju mjerila i dostizanju standarda prije svega u ključnim poglavljima 23 i 24, ali i da koristimo posebno parlamentarne mehanizme da konkretno predstavimo naše dosadašnje rezultate i time održimo lidersku poziciju na Balkanu, kada je riječ o evropskoj perspektivi.

POBJEDA: Očekujete li dogovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima, odnosno konsenzus o  tom pitanju?

Kao što znate, permanentni su pozivi vlasti kolegama iz opozicije da se sjedne za sto i konstruktivnim razgovorima dođe do zajedničkog rješenja. S tom namjerom je i formiran Odbor za izmjenu izbornog zakonodavstva. Dakle, nesporna je želja parlamentarne većine za kompromisom i pored čudnih odluka i postupaka jednog dijela opozicionara, koji i dalje istrajavaju na bojkotu. Pored svega, vjerujem da će razum nadvladati i da ćemo doći do konsenzusa, a u čemu imamo nesumnjivu podršku naših evropskih partnera.

POBJEDA: Predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, odlukom Središnjeg odbora HGI, smijenjena je sa čela te partije jošu februaru. Kada očekujete da bi mogao da bude izabran novi predsjednik HGI?

Hrvatska građanska inicijativa postoji već 17 godina, što je za turbulentni politički ambijent ovog dijela Evrope činjenica vrijedna poštovanja. Stranka koja predstavlja najmanju nacionalnu manjinu u Crnoj Gori nadvisila je uveliko svoju brojčanu veličinu vizionarskim, hrabrim i državotvornim odlukama i djelovanjem, a što nam je svima na ponos. Sigurno da u svemu tome velike zasluge ima i dosadašnja predsjednica gospođa Vučinović, koja je sa saradnicima vodila stranku 15 godina, na političkoj vjetrometini Crne Gore, uz prepoznatljivu politiku očuvanja hrvatskog identiteta i lojalnosti crnogorskoj državi. Zahvalni za sve što je ostvareno, pod njenim vodstvom, nastavljamo s novom dinamikom i svježom energijom politički život, dodatno afirmišući vrijednosti za koje se borimo, čuvajući svoje identitetske vrijednosti i jačajući državni subjektivitet Crne Gore. Sabor Hrvatske građanske inicijative održat će se 27. ovog mjeseca u Tivtu i na njemu ćemo izabrati novo rukovodstvo.