Otvoreni 11. Međunarodni Crnogorski medijski dijalozi

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. svibnja 2018. - 13:33
Autor: 

Međunarodni medijski dijalozi, visoko rangirani naučni projekat evropskog i svjetskog značaja otvorio je danas u ulcinjskom hotelu „Otrant“ ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmed Zenka.

Tema 11-tih Međunarodnih Crnogorskih medijskih dijaloga je: Mediji i manjine – standardi i praksa (kulturološki aspekti). Tokom dvodnevnog rada, učesnici imaju priliku da čuju i razmijene stručna mišljenja o pedeset naučnih radova koji će biti predstavljeni do završetka događaja.


Ministar Zenka svečano otvara Crnogorske Medijske dijaloge
Sloboda izražavanja je, za ministra Zenku, jedno od temeljnih ljudskih prava i osnov, kako je kazao na otvaranju skupa, svakog građanskog i demokratskog društva, koji sa razlogom predstavlja izazov za sve društvene subjekte. On je posebno istakao značaj teme koju je organizator kandidovao kao centralnu, cijeneći činjenicu da je kreiranje javnih politika za slobodan i neometan rad medija jedan od važnih zadataka savremenih demokratija kojima teži i Crna Gora koja gradi kvalitetne i iskrene odnose sa svim zemljama, posebno onim iz susjedstva. Prema njegovih riječima to je čvrsta osnova evropske budućnosti. Ovogodišnju temu crnogorskih medijskih dijaloga, Zenka je ocijenio kao kulturološku, demokratsku i izazovnu u smislu da je postavljena široko, te da će izlagači i učesnici imati priliku da daju svoja viđenja brojnih radova koji su u programu konferencije.

Zenka je izrazio uvjerenost da će tema oplemeniti dosadašnja naučna i stručna znanja, otkriti nove vidike i dodatno osnažiti odnos medija prema manjinama. Njegova očekivanja su u pravcu usvajanja korisnih zaključaka koji će dodatno doprinijeti jačanju medijske kulture.

U ime Organizacionog odbora učesnicima i gostima se obratio predsjednik Mimo Drašković, koji je ukazao na razvojni put Međunarodnih Crnogorskih medijskih dijaloga sa svojih 29 štampanih brojeva časopisa, 11 tematskih međunarodnih naučnih skupova i utemeljenom nagradom Dijalogos. Prisutnne je pozdravio i predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić.