Knjiga „Dvije trećine“ promovirana i na Cetinju

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. listopada 2021. - 9:28

Pjesnička zbirka „Dvije trećine“, Tivćanina Adrijana Vuksanovića predstavljena je na Cetinju, u JU Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“. U ovoj knjizi sabrane su mnoge moje borbe, poručio je Vuksanović na večerašnjem događaju, istakavši da je za njega poezija uvijek jedan izraz duhovnosti.

Treba provocirati svoje nadahnuće. Ne treba ga prepuštati samom sebi, već treba dati ono što je do vas da biste ga potakli. Ima u ovoj mojoj poeziji, na trenutke, i nekog revolta ali ja sam zahvalan svima koji su me doveli u tu poziciju stvaranja, kada je to bilo ugodno, ili manje ugodno poručio je Vuksanović.

Ova poezija, ocijenio je profesor književnosti Veljko Đukanović, traži misaoni napor, i nimalo nije laka za čitanje i razumijevanje. Zbirka „Dvije trećine , naveo je, ima tri tematske grupacije i to: ljubavne pjesme, misaone ili refleksivne i duhovne odnosno, religijske pjesme.

Suština poezije jeste uzdići se iznad svakodnevnice, tražiti dublji smisao života, a Đukanović objašnjava da upravo zato Vuksanović svojim stihovima kaže: „Ne gledaj gdje si, nego gdje ćeš biti. Ne gledaj što si, nego što ćeš biti“.

Pjesnik je smjelo iskoračio iz sfere opštepoznatog i uputio se u zonu apstrakcije. Uz vješto korišćenje igre riječi, aluzije, metafore, metonimije i drugih stilskih postupaka, on traži od nas da aktivno učestvujemo u poimanju pjesničkih slika, čime zbirka dobija na svježini i sveobuhvatnosti. U stihovima Vuksanovića često se preplijeću stvarnost i imaginacija, ljubav i mržnja, želja i mogućnost, prihvatanje i neprihvatanje nametnutog – kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje što mu kao pjesniku, intelektualcu i borcu za prava Hrvata u Crnoj Gori, znači Cetinje, Vuksanović je istakao da mu je ono, po srcu i po duhu, jako blisko.

Meni je Cetinje, na jedan način dokaz ispravnosti politike, koju mi kao nacionalna zajednica, vodimo. Cetinje je dignitet Crne Gore. Mora se ovdje zrcaliti tako snažno crnogorski identitet, jer upravo u ovom gradu stolovale su crnogorske vladike i vladari, i ovdje je najitenzivniji crnogorski osjećaj, naslijeđen iz srednjevjekovne državnosti – kazao je Vuksanović.

Moderator književne večeri, publicista i književnik Božidar Proročić, kazao je da je Adrijan Vuksanović, kao istaknuti hrvatski intelektualac u Crnoj Gori, duže vrijeme prisutan kako na javnoj tako i na političkoj sceni, a da je zbirka „Dvije trećine“ prva zaokružena cjelina njegovog dugogodišnjeg poetskog stvaralaštva.

Zbirku pjesama objavili su Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo iz Zagreba i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.Adrijan Vuksanović rođen je 1980. u Kotoru, a živi u Tivtu. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici. Predsjednik je i hrvatske političke stranke u Crnoj Gori - Hrvatske građanske inicijative

N.Kašćelan/RTV Cetinje