Izložba umjetničkih fotografija - Iz vjedara mora

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. travnja 2015. - 10:37
Autor: 

Izložba fotografija Dražena Zetića "Iz vjedara mora - Zapisi o Boki" otvorena je u četvrtak 9. travnja u Hrvatskoj paneuropskoj uniji u Zagrebu. Nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. Ivo Škanata. O izložbi su govorili književnik mr. Đuro Vidmarović i dopredsjednica Hrvatske Paneuropske unije književnica prof. Nevenka Nekić.

Vidmarović je pojasnio situaciju Hrvata i hrvatske kulture u Boki te pozvao nazočne da hodočaste u Zaljev hrvatskih svetaca, Gospi od Škpjela - hrvatskoj sikstinskoj kapeli, jer će se vratiti silno obogaćeni. Treba vidjeti čudesnu katedralu Sv. Tripuna u Kotoru koja čuva krstionicu identičnu onoj Višeslavovoj iz Nina, dodao je Vidmarović i pozvao nazočne da pogledaju izložbu u kojoj je autor progovorio pjesnički.

Književnica i povjesničarka umjetnosti Nevenka Nekić rekla je da je osnovno sredstvo Zetićeve umjetnosti fotografije odnos svjetla i sjene. Pozvala je članove Hrvatske udruge Bokelja da se zauzmu za povratak grba grada Kotora na njegova ulazna vrata. Izložbu fotografija Boke nazvala je dokumentom, ljepotom i etikom i završila svoje izlaganje pjesmom Frane Alfirevića "Spomen na Boku".

Dražen Zetić rođen je 1980. u Gradačcu u BiH. Studirao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Objavio je tri zbirke pjesama. Ovo mu je peta samostalna izložba fotografija. Član je Društva hrvatskih književnika, Kršćanskog akademskog kruga i Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809.

Glazbeni okvir dali su članovi Glazbene škole Brkanović: Hrvoje Sekulić (tenor) i Dario Sabol za glasovirom.