Četvorica hrvatskih biskupa borave na seminaru za nove biskupe u Rimu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. rujna 2022. - 11:20
Autor: 

Na drugom ovogodišnjem seminaru za nove biskupe održanom od 12. do 19. rujna u Rimu sudjelovalo je 179 biskupa iz cijelog svijeta, a među njima četiri hrvatska biskupa: kotorski biskup mons. Ivan Štironja, srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić.

Tema susreta bila je „Naviještati evanđelje u promijenjenoj epohi i poslije pandemije: služba biskupa“. Svakog dana biskupi su zajedno slavili euharistiju kojom je predsjedao jedan od kardinala iz različitih dikasterija, a euharistijom u Bazilici sv. Petra u Vatikanu u petak, 19. rujna predsjedao je prefekt Dikasterija za biskupe kardinal Marc Ouellet, javlja Dubrovačka biskupija. Nakon mise biskupi su se susreli s papom Franjom koji im je tijekom razgovora naglasio važnost četiriju blizina koje oni kao biskupi trebaju njegovati: blizinu s Bogom, blizinu s drugim biskupima, blizinu sa svećenicima i blizinu s narodom Božjim.
Okupljeni biskupi na seminaru su dublje promišljali o službi biskupa u kontekstu hoda sinodalne Crkve. Svaki radni dan imao je svoju temu o kojoj su nazočni biskupi slušali izlaganja i razgovarali, a teme su bile: Crkva u postmodernom društvu nakon pandemije; Dva prioriteta naglašena od Pape u hodu Crkve: obitelj i sveopće bratstvo; Svetost biskupa; Usavršavanje u vođenju. Jedna od podtema na susretu je bila i tema prevencije i nulte tolerancije zlostavljanja.
Biskupi pristigli iz 35 zemalja bili su smješteni kod Legionara Kristovih u centru Regina apostolorum. Najviše biskupa sudionika stiglo je iz južne Amerike, zatim iz sjeverne Amerike, Italije, Filipina, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Slovenije i nekih drugih zemalja. Seminar za nove biskupe organizirao je Dikasterij za biskupe.
Četvorica hrvatskih biskupa posjetila su i Zavod sv. Jeronima gdje su se susreli sa svećenicima koji studiraju u Rimu, a rade u Vatikanu.
Seminari za nove biskupe u Katoličkoj Crkvi održavaju se svake godine u Rimu. Zbog pandemijskih razloga ove godine su održana dva seminara. Na prvom seminaru sudjelovalo je oko 150 biskupa među kojima križevački vladika Milan Stipić.

Izvor: bitno.net
Foto: Dubrovačka biskupija