Buzdo Babaluka Tumbanović mlađi osuđen na lomaču na Prčanju

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. veljače 2016. - 9:37
Autor: 

Na Prčanju je u subotu 6. veljače održan tradicionalni Prčanjski karneval 2016.

Karnevalsku povorku predvodio je kapo Prčanjskog karnevala uz zastavu karnevala.

Uz kotorsku Gradsku muziku i mažoretke “Alise” i “Fešta” iz Kotora, povorku su krasile i brojne male grupne i pojedinačne maske.

Naravno tu je bio i glavni krivac za sve loše na Prčanju Buzdo Babaluka Tumbanović mlađi.

Na početku suđenja krnevalu obratio se Prežidente od Suda riječima: ” Mnogo-poštovani, strpljivi, neuvredljivi ali po malo ombrozni narode prčanjski i ostala gospodo! Dobro nam došli na tradicionalnu feštu prčanjskoga karnevala. Karnevala koji danas slavi punih 40 godina od kako je, poslije duže pauze, ponovo obnovljen februara mjeseca 1976. god. I ove jubilarne godine smo vam priuštili zadovoljstvo da prisustvujete ovoj našoj tradicionalnoj pučkoj fešti. Zahvaljujući kontinuiranoj akciji prčanjskih karnevalskih ašešora za unutrašnja pitanja i poslije dugog izviđanja, osmatranja i praćenja uz pomoć šterika, lumina i ferala, a i po koje botilje, uspjeli smo ufatit ovu šalamastranu osobu, oću reć protuvu od čeljadeta. Evo ovdje, pred licem prčanjskog naroda, nalazi se ova budaletina kao glavni uzrok svijeh zala i nedaća što su se zbile u našemu malome mjestu za proteklu godinu dana. Zato, na osnovu svijeh članova, stavova, paragrafa i alineja novokomponovanijeh kaznenijeh zakona, a pred očima javnosti uz direktni radio i tv prenos, ako ne bude falila struja, otvaram sudski proces protiv odje prisutnoga krnevala Buzda Babaluka Tumbanovića – mlađega, unuka čuvenoga Buzda spaljenoga davne 1976. god.”

Potom se obratio tužioc: ” Ja tužioc, Abokato KACABOBULO TUŽIBABA imam veliku čast da se prezentam pred ovijem mnogopoštovanijem karnevalskijem pukom prčanjskijem i podignem optužnicu protiv odje prisutnoga krnevala prčanjskoga. Optužujem ga što je mnogo toga mog’o napravit za ovi poveri narod a nije učinio ništa. Evo, vidite i sami, ùruke drži batoć od zakona i nožice od pravde! Žalibože kad ih nikad nije pravedno koristio. Uvjek je škivavao guzicu i aminovao ono što su mu partijski funkcioneri naređivali. Obećavao je Prčanju mnogo dobroga, kao rekonstrukciju auštrijskih parapeta, novu pojačanu struju, kanalizacioni sistem i još mnogo i mnogo drugih lijepih stvari. Ali od svega toga ništa nijesmo vidjeli. Ovi jadni BUZDO nije ništa bolji od svojega đeda spaljenoga davne 1976. god. na ovo isto mulo prčanjsko. Nije bio kapac niti organizovat krštene demonštracijune na prčanjsko mulo, oliti na korzo, pa makar i ispod kakve cerade da ne daj Bože nekoga tokom noći rosada ne ufati. Nije htio ni štrajkovat glađu i tako provat probudit ovi davno usnuli puk prčanjski. Suma sumarum, dragi moji mještani, mislim da je ova optužnica sasvim dovoljna da ovdje prisutnoga krnevala prčanjskoga BUZDA BABALUKA TUMBANOVIĆA – mlađeg osudimo na smrt spaljivanjem na mulo prčanjsko”.

I na kraju riječ branioca: “Ja Branioc, šinjora KOKOLETA ĆAKULONA, viša đorđinska savjetnica, po službenoj dužnosti i savjesti, časno ću braniti mojega štićenika koji je na podmukli način ufaćen i na silu ođe pred vama doveden, da mu se pristrasno sudi i śeme zatre. Moj uvaženi kolega ga optužuje da je mog’o mnogo toga učinjet a nije učinio NIŠTA. Poštovani narode prčanjski, jeste li ikad čuli da se osuđuju čeljad koja ništa nijeasu učinjeli!!! Ako bi tako činjeli, onda bi vàs pošteni narod bio kriv i svaki dan bi trebalo lomače goret. Nota Bene, možda bi to ovijema današnjijema i odgovaralo. Treba osuđivat ovakve Tužioce i Sudije koji su vazda nedužne osuđivali a krivce puštali! Što se tiče batoća i nožica, čini mi se, da su se od silne pravde i poštovanja zakona, a sve „u ime naroda“, deboto dobro istrošili i istupili od velike upotrebe. Kolega Tužioc ga optužuje da je škivavao kūlo i da per la finta ništa ne vidi. Čini mi se da je moj štićenik i dobrò učinio jer se tako sačuvao od ovizije što kūlo stalno, umjesto obraza, ističu. Optužujete ga da nije napravio nekakve parapete, kanalizaciju, ect., ect., a ne zborite da je napravio veliki ekološki mandrać za vaterpolo iako ste vi naš dični „Val“ uštuvali. Zato je on napravio i pomoćni bazen u mandrać ispred Beskùće koji može poslužit za rekreaciju penzionera. Krivite ga da nije organizovao demonštracijune, nitištrajk glađu, a vi dobro znate da prčanjski narod nikad nije bio agresivan niti anti-protivan nego je vazda nadležne poštovao pa ga je teško probudit iz ove hronične apatije. A što se štrajka glađu tiče to nije ni trebao organizovat jer sa ovakvim platama i penzijama, ovi poveri narod, i ovako svakodnevno strogu djetu drži. A sad na ultimu, poznavajući duh i narav mojega klijenta, neću vas za oprost njegovih grjehova molit jer znam da milosti vi nemate. Nego, iskreno se pitam, što mojega klijenta toliko mrzite pa oćete da se njegovo śeme izgubi u plamenu lomače koju mu pripremate”.

Nakon spaljivanja krnevala u MZ Prčanj održan je dječiji maskenbal gdje su i podijeljenje brojne nagrade najuspješnijim maskama.