Belan: Za UNESCOV Kotor više su zaslužni oni pod zemljom, nego mi na zemlji

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. travnja 2017. - 9:15

Povodom trenutnih arheoloških nalazišta u Kotoru, odmah do crkve sv. Marije od Rijeke, Radio Kotoru je ovo priopćenje dao generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, koje u cijelosti prenosimo.

„Danas je blagdan Blažene Ozane. Osim turista, grad će posjetiti brojni vjernici i hodočasnici. Arheološka istraživanja koja se tamo, zbog postavljanja infrastrukture za kanalizacioni sistem, obavljaju u svakom slučaju pokazuju brigu grada i države da sve bude izvedeno lege artis, odnosno prema načelima struke.

Ali, sa ne malim iznenađenjem danas sam primio vijest o pronalasku ljudskog skeleta (ne prvog) čije se vađenje odvijalo uz crkvu Blažene Ozane pred očima građana, brojnih posjetilaca, fotokamera i fotoaparata. E, to za mene nije lege artis. Struka je istina tu, ali se krši etički kodeks i pijetet prema mrtvom čovjeku, koji je i mrtav, još od Justinijanove kodifikacije rimskoga prava, uživao pravnu zaštitu.

Osim toga, uz crkvu Svete Marije, to je poznato, nalazi se konfesionalno groblje. Dakle, posvećeno mjesto gdje je grob-spremište zemnih čovjekovih ostataka do dana uskrsnuća. Poštovanje prema mrtvima u kršćanstvu se, između ostalog, iskazuje u sedam tjelesnih i duhovnih djela milosrđa, to znači sahraniti i moliti za mrtve.

 

U ovom slučaju, vidimo da se izvode radovi, vidimo da su prisutni arheolozi i antropolozi, a crkvu nitko nije obavijestio. Eto, gdje se krše civilizacijski uzusi. Kosti se raznose ko zna gdje i kuda i ne uzima se u obzir religijski-konfesionalni aspekt.

Arheološka, antropološka i osteološka istraživanja-to je sve potrebno, ali ne radi se o mamutskim zemnim ostacima. Je li neko obavjestio svećenika?

Moram priznati obavijestio me je Zoran Vučinović, načelnik Komunalne policije koji se i pobrinuo da se postavi barem neka zaštitna ograda i prostor donekle upristoji. Na tome mu hvala. Jer, ako je Kotor pod zaštitom UNESCO-a, više su zato zaslužni oni pod zemljom, nego mi na zemlji. Stoga, ova moja dobronamjerna objekcija neka bude na pouku svima nama. Pokušavam u svemu ovome sagledati i moje propuste, jer od ovakvih propusta nitko nije amnestiran".