25 godina u službi Bogu i čovjeku

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 13. kolovoza 2015. - 11:30

Don Marko Vuković, župnik Župe Sv. Petra u Bogdašićima u Crnoj Gori, ove je nedjelje u Beču, u Hrvatskoj katoličkoj misiji, proslavio 25. godišnjicu svoje Mlade mise koja je bila daleke 1990. u rodnom Otoku.

U nadahnutoj je propovijedi don Marko naglasio kako je njegov svećenički poziv krajnje neuobičajen, a uvelike je obilježen nesvakidašnjom tragedijom kojega je ovog Otočanina pratila cijeli život. Naime, nakon što su ga roditelji ostavili u zagrebačkom sjemeništu Šalata, na povratku kući u Slavoniju, oba su roditelja poginula u prometnoj nezgodi te iza sebe ostavili šestoro djece.

I usprkos teškom križu, ovaj je skromni svećenik ustrajao u svome pozivu te se prisjetio tih dana, teških devedesetih, kada su mu više od svega nedostajali roditelji pa je kod mnogih vjernika u prepunoj bečkoj crkvi opravdano izmamio suze na oči.

Na službi je već 25 godina bio kao svećenik Kotorske biskupije pa je prošao i vrlo nelagodne godine rata i poraća u Crnoj Gori, uvijek i teška srca odvojen od svoje braće i sestre s kojima je jako vezan. Kao najstariji morao je zamijeniti i oca i majku pa je sve padove svojih bližnjih teško proživljavao, a radovao se i raduje kao malo dijete svačijem uspjehu.

Već pomalo narušena zdravlja, dolazi u Beč gdje ga objeručke prihvaća fra Josip Koren, veliki čovjek dobra srca koji mu biva mentor i duhovni vođa pa don Marko provodi već nekoliko mjeseci na ispomoći u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču.

Nedavno se oprostio od svoje malobrojne župne zajednice u Bogdašićima, a svoj svećenički poziv pa i duhovnu profilaciju nastavit će u Rijeci.

- Zahvaljujem svima i molim da mi oproste, sestra i braća pogotovo. Možda sam katkada bio strog, a puno puta sam trebao biti strožiji. Hvala mome biskupu Janjiću te poglavito fra Josipu koji je 'kriv' za sadašnje moje stanje. Sada ću biti bliži svojima što mi je neopisivo drago - zaključuje ovaj vrli svećenik kojemu želimo sve najbolje.