Deković o projektima HNV – a, Domu kulture i brojnim planovima Vijeća

Emitirano: 
Četvrtak, 10. ožujka 2022.

Današnji gost na valovima Dux radija bio je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog  nacionalnog vijeća Vrne Gore.

Predsjednik HNV – a se osvrnuo na projekte, koji su za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori od velikog značaja: Kotorski misal sv. Jakova od Lođe, Pontifikal Kotorske biskupije, promociju   knjige Olge Brajnović  naslova ,, Ljubavna i ratna odiseja", kćerke Luke Brajnovića, kao i ostale, koji su realizirani zahvaljujući Hrvatskom nacionalnom vijeću. Osvrnuvši se na uspješnu realizaciju projekata, Deković ističe veliku zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvate, bez čije potpore se projekti  ne bi mogli realizirati i promovirati.

Predsjednik HNV – a je rekao da su, usprkos pandemiji i epidemiološkim mjerama, završeni  svi projekti, koji su bili u planu za prethodni period.

Na pitanje što nas očekuje u narednom periodu, predsjednik Vijeća naglašava da nas očekuju važne promocije.

Dvanaestog ožujka će predstavnici HNV- a boraviti u Stonu, na Izbornoj skupštini Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Nakon toga slijede važne promocije: reprint na latinskom i hrvatskom Marulićeve „Judite“ , kao i „Borba za vrijednost svoga „ja“ I. Pilara. Nakon tih promocija u Kotoru i Podgorici, HNV će s Bošnjačkim nacionalnim vijećem predstaviti pet mladih pjesnika u Tivtu te se očekuje i uzvratni posjet i predstavljanje hrvatskih pjesnika. Važan datum bi trebao biti u travnju - promocija Barskog oficija Adama Gijoma, za razliku od Kotorskog misala pisan francuskom goticom.

Ne izostaje ni suradnja  s ostalim nacionalnim vijećima te nas očekuje i Okruglo stol  u Ulcinju, s Albanskim nacionalnim vijećem te  predstavljanje lika i djela Milana Šufflaya, nakon kojeg će se tiskati i Zbornik , koji će se promovirati u Boki i Zagrebu.

Deković je govorio i o Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi tj. aktualnom pitanju napuštanja prostorija Doma kulture.

Više o svemu poslušajte u intervjuu.