Putovanje učenika hrvatske nastave u Istru kao spoj teorijskoga znanja s praktičnim

Emitirano: 
Subota, 29. travnja 2017.

Ovogodišnja terenska nastava održala se u Istarskoj županiji. Učenici su u pet dana boravka imali prilike posjetiti Pulu, Poreč, Rovinj, Funtanu, Fažanu, Rijeku i NP Brijune. Cijele godine smo se pripremali i radovali danu kada ćemo krenuti prema Istri. Već prvoga dana moglo se osjetiti veliko uzbuđenje koje je vladalo među učenicima. Puni nade i veselja krenuli smo prema Puli gdje smo bili smješteni u Učeničkom domu – Pula. Tamo su nas svi ljubazno dočekali i odmah smo znali da će ovo biti jedno lijepo i nezaboravno iskustvo. Drugoga dana u planu nam je bio obilazak Brijuna. Ovaj nacionalni park nas je sve toliko oduševio da je obilazak od četiri sata prošao u trenu. Bogatstvo flore i faune, ljepota starih i novih građevina na otoku te povijesne zanimljivosti oduzimale su nam dah. Teška srca, ali zadovoljni i s mnoštvom fotografija, napustili smo otočje i krenuli u novu avanturu. Slijedio je razgled Pule. U Puli smo se susreli s nastavnicom Anom Šarčević i na obostrano zadovoljstvo proveli predivne dane s njom. Ana je, kao pravi domaćin, otkrila učenicima sve zanimljivosti i ljepote Pule. Pulska arena, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca, Dvojna vrata... samo su neke od znamenitosti koje smo imali prilike vidjeti i doživjeti. No, nije samo Pula ostavila pozitivne dojmove. Čekalo nas je još mnogo toga za vidjeti... Trećega dana razgledali smo Poreč i njegovu najpoznatiju građevinu – Eufrazijevu baziliku koju je UNESCO proglasio Svjetskom kulturnom baštinom 1997. godine. Također, kao pravi mali speleolozi, posjetili smo i jamu Baredine, duboku 132 metra, u kojoj smo vidjeli endemski primjerak čovječje ribice. Da sve ne bi prošlo samo u razgledavanju i učenju, učenici su se imali prilike zabaviti u Dino parku, u Funtani. Vidjevši goleme replike dinosaura, isprobavši vrtuljke, vlakiće i ostale atrakcije u parku, zadovoljno i veselo smo zaokružili treći dan našega obilaska i jedva čekali nove avanture. Sljedećega dana krenuli smo prema Rovinju. Ovaj gradić nas je već na prvi pogled oduševio. Toliko ljepote na jednom mjestu... Panoramska vožnja brodićem oko Crvenoga otoka samo je dodatno pojačala naše dojmove i učinila i ovaj dan nezaboravnim. Također, Crkva Sv. Eufemije i legenda o ovoj hrabroj djevojčici oduševila je učenike koji su je poslije spremno i u detalje prepričavali te propitkivali sve što ih je zanimalo.

Sve što je lijepo kratko traje pa je tako došao i kraj našem putovanju. Uistinu mi je bilo zadovoljstvo gledati učenike s koliko su se pažnje i poštovanja odnosili prema svim znamenitostima te su još jednom pokazali sve svoje kvalitete.

Sve navedeno ne bi bilo moguće bez naših vjernih sponzora koji su još jednom prepoznali neprocjenjivu kvalitetu i važnost terenske nastave. Ona učenike obogaćuje novim iskustvima i znanjima te ih oblikuje u pojedince koji znaju cijeniti kulturnu i nematerijalnu baštinu. Stoga, veliko hvala Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Hrvatskom nacionalnom vijeću, Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore, Hrvatskoj građanskoj inicijativi, Portu Montenegro, Općini Kotor, Općini Tivat, Kotorskoj biskupiji, Učeničkom domu „Spasić-Mašera“, INA-i Crne Gore, LEDU Crne Gore, Domu zdravlja Tivat te restoranu Volat. Hvala vam što ste nam omogućili ovo nezaboravno i neprocjenjivo iskustvo!

A sada poslušajte prvi dio emisije o našem putovanju, a drugi dio slijedi za dva tjedna. Uživajte!