Svetište s kupolom na otoku Gospe od Škrpjela

Emitirano: 
Srijeda, 25. veljače 2015.

Današnja je tema Bokobrana barokni projekt svetišta s kupolom na otoku Gospe od Škrpjela, rad dubrovačkoga arhitekta Ilije Katičića koji je bio ''proto svih javnih gradnji'' u Dubrovniku. O važnosti svetišta za koje je 1720. godine konstruiran glavni oltar za postav vrijedne ikone Gospe od Škrpjela, svjedoči i zahtjev za primjerenim prostorom u kojemu će oltar biti postavljen. Zbog toga su Peraštani planirajući gradnju novoga svetišta, pisali Dubrovačkoj Republici. U emisiji se navodi sadržaj njihova pisma koji je objavila Katarina Horvat-Levaj, a preveo Relja Seferović. Može se čuti kojim su se riječima Dubrovčanima obratili Peraštani kako bi ostvarili svoje težnje. Dubrovčani su odobrili odlazak Katičića pod uvjetom da se što prije vrati budući da je bio potreban u javnim graditeljskim poslovima Dubrovačke Republike.

Izvedbu Katičićeva projekta svetišta ostvarili su lokalni majstori: Vuk Kandijot iz Dobrote i Petar Dubrovčanin u vremenu između 1710. i 1725. godine. Za gradnju su koristili precizno i glatko klesani bijeli kamen s Korčule.

Svojim položajem i arhitekturom otok Gospe od Škrpjela u prostoru Bokokotorskoga zaljeva slikovito je izdvojen, a njegovo svetište vizualno je istaknuto u skladnom odnosu koji čini osmerostrana kupola s tamburom i okruglim zvonikom s kupolastom kapom.

Više poslušajte u audiozapisu:

 

Za izradu emisije korištena literatura: Butorac, Pavao. 1999. »Kulturna povijest grada Perasta«. Gospa od Škrpjela. Perast, Horvat – Levaj, Katarina. 2006. »Ilija Katičić u baroknoj obnovi Dubrovnika i Perasta – nove spoznaje o životu i djelu dubrovačkog graditelja i klesara«. Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku XLIV, 189–218.