Peraški običaji - Fašinada

Emitirano: 
Petak, 18. srpnja 2014.

Kako se približava 22. srpanj, dan kada se u Perastu, u slavu Gospe od Škrpjela, organizira narodni običaj Fašinada, bio je povod da u emisiji ugostimo perškog župnika don Srećka Majića, koji je govoreći o Perastu, njegovoj bogatoj i burnoj prošlosti rekao da je o ovom gradu u kratkim crtama nemoguće govoriti.
Podsjetio je da je Perast prije par godina proglašen najljepšim gradićem u Crnoj Gori, da se Perast između ostalog, ponosi svojim mnogobrojnim crkvama, kako katoličkim tako i pravoslavnim, da se ponosi visokim zvonicima, kojih ima osam, mnogobrojnim palačama, nadbiskupima i biskupima, slikarima...

"Perast se ponosi dvama otočićima, jedan je prirodni Sveti Juraj, dok je drugi umjetni Gospa od Škrpjela koja je ujedno i najveća ploveća pinakoteka na Jadranu, između ostalog posjeduje i dvoje orgulja...

Ono što krasi gradić Perast su i običaji tijekom cijele godine o čemu se malo govori i piše", kazao je u uvodu emisije don Srećko Majić.

Mnogi običaji su vezani za crkvene proslave, međutim ima i onih koji nose u sebi vjersko-religioznu notu popraćenu turističkim, odnosno folklornim karakteristikama .
Na prvom mjestu jeste drevni običaj Fašinada, jedan od najljepših, najživopisnijih običaja koji je jedinstven u svijetu . Običaj, koji nas vraća u daleku prošlost, u polovinu 15. st., na 22.srpanj 1452. godine i proslavlja se već neprekidno 562 godine, između ostalog kazao je don Srećko Majić.

Običaj Fasinada je vezan za nastanak umjetnog otočića Gospu od Škrpjela...

Cijeli razgovor o ovom drevnom običaju sa župnikom Perasta, don Srećkom Majićem, poslušajte u emisiji.