Glavni oltar Francesca Cabiance u franjevačkoj crkvi svetog Josipa u Kotoru

Emitirano: 
Srijeda, 10. svibnja 2017.

Bokobran s temom glavnog oltara Francesca Cabiance u franjevačkoj crkvi svetog Josipa u Kotoru predstavlja taj barokni oltar nastao za vrijeme njegova boravka u Kotoru, između 1704. i 1708. godine.

Cabiancina se kotorska djela u stručnoj literaturi označavaju najznačajnijim dijelom njegova kiparskog opusa. Dva od triju potvrđenih Cabiancinih kotorskih djela naručena su upravo za franjevačke crkve. To su spomenuti oltar u crkvi svetog Josipa i vrlo reprezentativan glavni oltar u crkvi svete Klare. Treći, Bokeljima dobro poznat, Cabiancin je ujedno najveći angažman u Kotoru. Riječ je o prostornom i skulptorskom oblikovanju, uređivanju relikvijara katedrale kao reprezentativnog prostora, Moćnika ili kapele za čuvanje moći svetog Tripuna. Prostor je to koji ima iznimnu važnost za povijesni, religijski i kulturni identitet grada Kotora.
Sva su Cabiancina kotorska djela naručili i financirali predstavnici kotorskog plemstva. Primjerice, oltar u crkvi svetog Josipa naručio je i financirao konte Stjepan Raković što nam je u svojim istraživanjima obznanio svestrani intelektualac, kotorski arhivist Miloš Milošević. Nažalost, taj glavni oltar nije uvijek moguće pogledati radi zatvorenosti crkve i zato je Bokeljima potrebno obratiti pozornost na djela poput ovoga oltara te imati na umu da su značajni umjetnici tijekom povijesti oplemenili prostor i duh grada Kotora.

Općenito o ovom oltaru, njegovu izgledu, izboru svetaca i načinu na koji su predstavljeni te o ulozi koju je imao naručitelj konte Stjepan Raković, poslušajte u audiozapisu ovog Bokobrana.