Don Anton Belan u Bokobranu o Mulu i Škaljarima

Emitirano: 
Srijeda, 23. svibnja 2018.

O naselju Muo i o crkvi Blažene Djevice Marije, Pomoćnice Kršćana, koja je ujedno i svetište blaženog Gracije, za Bokobran govori generalni vikar Kotorske biskupije mons. Anton Belan. Za gradnju te crkve pozvan je Andrija Perišić iz Splita koji će kasnije izvoditi radove i na zvoniku splitske katedrale. Izgrađena 1864. godine istaknuta je kao najstarija crkva na Jadranu koja ima taj naslov, a čiji se blagdan slavi 24. svibnja, dakle sutra.

Osim o povijesnom značenju malog, a jedinstvenog bokeljskog ribarskog naselja Muo i o njegovoj sakralnoj arhitekturi, napose crkvi Pomoćnice kršćana, značenju i funkciji mandraća, Belan govori i o Škaljarima, crkvi svetog Dujma u Škaljarima koja je najjužnija crkva posvećena ovom svecu na istočnoj obali Jadrana, a izgrađena je u predjelu poznatom pod toponimom „Podujam“. Ta se crkva datira u vrijeme od IX. do XIII. stoljeća. Obnovljena 2005. godine, a ne bez razloga obnavljala ju je Kotorska biskupija s Gradom Splitom i Splitskom županijom čime je dodatno posvećena pažnja njezinu povijesnom značenju..

Na prostoru Škaljara, tijekom povijesti su građene i druge crkve. Zanimljiv podatak koji Belan donosi u jednom članku jest činjenica kako na prostoru župe izvori bilježe svojevremeno postojanje 16 crkava. Belan zato ističe da je taj prostor bio „gotovo zasut sakralnom arhitekturom, od 6. pa do 20. stoljeća kada je 1903. godine posvećena nova crkva Gospe od Snijega koju je projektirao arhitekt Milan Karlovac.“

Tehničke uvjete za telefonski intervju s don Antonom Belanom omogućio je Hrvatski katolički radio u Zagrebu ustupivši na korištenje svoj studio.